klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor se je opravičil

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci povedal, da se je danes opravičil Anžetu Logarju, ki je bil na četrtkovi seji vlade razrešen z mesta direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom). Kot je pojasnil Pahor, je prišlo do razrešitve zato, ker je mislil, da je bila Logarjeva razrešitev sporazumna.

Predsednik vlade Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci povedal, da se je danes opravičil Anžetu Logarju, ki je bil na četrtkovi seji vlade razrešen z mesta direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom). Kot je pojasnil Pahor, je prišlo do razrešitve zato, ker je mislil, da je bila Logarjeva razrešitev sporazumna.

Pahor je povedal, da mu je generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl na vprašanje, ali so predlogi za kadrovske rešitve usklajeni, odgovoril, da so. "Razumel sem, da pomeni usklajeno tudi sporazumni dogovor z vsemi, ki jih to zadeva," je pojasnil.

"Seveda sta generalni sekretar in Logar govorila, ni pa šlo za sporazum, ampak za dogodek, kjer je Logar vzel napoved generalnega sekretarja na znanje," je pojasnil in poudaril, da to ni sporazumni konec Logarjeve kariere na položaju direktorja Ukoma. Po premierovih besedah se je danes v telefonskem pogovoru Logarju opravičil.

Premier je zatrdil, da je Logarju v pogovoru tudi dejal, "da ima, če želi, priložnost, ki mu jo ponujam - predlagal je, naj tega ne omenjam v javnosti - da se odloči v primernem času, da sprejme neko povabilo z moje strani kot predsednika vlade, da dela ne nekem delovnem mestu, kjer jaz kot predsednik vlade odločim, da lahko".

Po Pahorjevih besedah je bilo to vabilo iskreno. "Če se bom sam tako odločil, se bom tudi jaz tako odločil," je povedal in nadaljeval, da je bila četrtkova seja vlade zanj velika šola. Kot je poudaril, je na tej seji videl, da je bila odločitev za sklep, da ekipa ministrov skupaj z njim pripravi nek nov načrt načina predlaganja razrešitev in imenovanj v nadzorni svet in na druge funkcije, ki jih imenuje vlada, "edina možna rešitev pred nevarnostjo, da bi se nadaljevala stara politika".

Na vprašanje, ali je opravičilo Logarju nekakšna nezaupnica Cviklu, je Pahor odgovoril, da je s Cviklom govoril in da mu je ta pojasnil okoliščine, ki so pripeljale do četrtkove odločitve. Glede odprtega pisma vodje poslanske skupine Jožeta Tanka o kadrovanju pa je dejal, da ga ne more komentirati, ker ga še ni prebral.

Premier je dodal, da je njegova ambicija, da 5. julija, na konferenci SD, disciplinira skušnjavo, ki se, tako Pahor, zmeraj pojavi, zlasti pri strankah vladajoče koalicije, ki skušajo vplivati na kadrovske odločitve vlade. "Mi smo odgovorni, da neke prakse, ne samo prejšnje, ampak prejšnjih vlad, ki so se pokazale kot ovira pri našem razvoju, odpravimo," je povedal in pojasnil, da to ni in ne bo lahko. "S tem jaz padem, ali ostanem," je poudaril.

Po besedah predsednika vlade njegova predvolilna obljuba o pisni utemeljitvi za razrešitev ni zapisana v koalicijskem sporazumu zato, ker "so mi sogovorniki argumentirali, da pisna utemeljitev pomeni neko zapisano negativno karakteristiko". Pojasnil je, da je argument sprejel, saj ne vidi razloga, "da se nekomu piše negativne karakteristike". Pričakuje pa, da pred zamenjavo sliši argumente za to, je dodal.

Na vprašanje, ali je Cvikl "prvi kadrovik" vlade in ali ima kakšne informacije "s ključka s 600 imeni", je premier odvrnil, da teh informacij nima niti sam. "Mislim, da jih nima in jih tudi ne more imeti," je dejal in dodal, da je Cvikl tudi predsednik komisije za administrativne zadeve.

Glede odstopa državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Slavka Ziherla je Pahor dejal, da Ziherlovo odločitev spoštuje. Ob tem je zavrnil očitke, da v četrtek ni bil dosegljiv za Ziherla. Po premierovih besedah mu je odstopljeni državni sekretar poslal sms sporočili ravno takrat, ko je bil ne seji vlade in na novinarski konferenci.

"Od državnega sekretarja in namestnika ministra pričakujem, da ve, kje je premier, ko mu pošilja sms," je poudaril Pahor in dodal, da se je v četrtek zvečer sestal z Ziherlom, kjer sta si povedala razloge za svoji odločitvi.