klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Sanje Slovencev se izpolnjujejo

Deli na:

Slovenija se uspešno sooča s krizo, je premier Borut Pahor dejal v oddaji Svet in sveto na TV Slovenija, v kateri je z ljubljanskim nadškofom Antonom Stresom govoril o aktualnih temah. Stres je poudaril potrebo po pravičnosti in opozoril, da Slovenci nimajo zaupanja v pravno državo, saj te pri nas pravzaprav nimamo.

Slovenija se uspešno sooča s krizo, je premier Borut Pahor dejal v oddaji Svet in sveto na TV Slovenija, v kateri je z ljubljanskim nadškofom Antonom Stresom govoril o aktualnih temah. Stres je poudaril potrebo po pravičnosti in opozoril, da Slovenci nimajo zaupanja v pravno državo, saj te pri nas pravzaprav nimamo.

Po 20 letih lahko ugotovimo, da se glavne sanje, ki jih je povprečen Slovenec sanjal na dan plebiscita leta 1990, izpolnjujejo, je med pogovorom z ljubljanskim nadškofom dejal premier. Stres je ob tem dejal, da država obstaja zaradi pravičnosti, in poudaril pomen pravne države.

Kot je v prvem televizijskem pogovoru s Stresom pojasnil Pahor, smo po 20 letih od plebiscita suverena država, ki je vključena v EU in Nato ter veljamo - manj doma bolj v svetu - za državo, ki je uspešna in se uspešno sooča s krizo.

Med ljudmi se je zelo izostrila potreba po resnici in pravici, kar je deloma odraz gospodarske in socialne krize ter hkrati "nekega časa, v katerem očitno prihaja do neke spremenjene paradigme v svetu", je premier opisal moralno stanje v naši družbi. Ob tem dodaja, da je z atmosfero v Sloveniji zadovoljen. Kot pravi, želimo v teh kriznih časih s polic očistiti nekaj moralnega prahu, ki se je nabral v času tranzicije.

Ob postavljanju novih temeljev moramo po njegovih besedah kot socialna država poskrbeti za tiste, ki morda nimajo enakih kvalitet v znanju in sposobnostih kot najuspešnejši, zato da bodo živeli človeka vredno življenje.

Temelj pri odgovornosti na družbeni ravni je po Stresovem mnenju pravičnost. "Ljudje imamo samo dve možnosti: ali džungla ali pravičnost, se pravi, ali zmaga tisti, ki je močnejši, ali pa tisti, ki ima bolj prav, tretje možnosti ni," je pojasnil in poudaril, da mora država zahteve pravičnosti preliti v zakone.

"Mi nismo popek sveta, da bomo reševali svetovni red, vendar moramo s kančkom oči gledati na to, kaj se dogaja v mednarodni skupnosti. Ta je danes politično in varnostno veliko bolj ranljiva, kot je bila pred 20 leti, ravnovesje je porušeno, politična in gospodarska moč se iz zahodne hemisfere, iz sveta, ki mu mi vrednostno pripadamo, seli v Azijo," je dejal premier. Nikoli doslej pa po njegovih besedah porušeno ravnovesje ni bilo znova vzpostavljeno brez vojn s širšimi gospodarskimi, političnimi, varnostnimi aplikacijami.

Na vprašanje, ali bomo Slovenci z globalizacijo izgubili narodovo identiteto, je Stres odgovoril, da obstajajo tri taktike. Lahko se zapremo v geto ali dovolimo asimilacijo in pozabimo na lastno identiteto, oboje pa je za narod lahko uničujoče, pojasnjuje Stres. Tretja, po njegovem mnenju edina rešilna strategija, pa je biti močan v sebi in hkrati odprt v okolje. Kot ocenjuje, nas mogoče malo preveč nese v asimilacijo, v nekritično prilagajanje različnim vzorcem.

Da je patriotizem potreben, se je strinjal tudi Pahor in dodal, da Slovenci nimamo druge izbire, kot da se vključimo v tisti del sveta, ki mu vrednostno pripadamo.

Po Stresovem mnenju bo treba spremeniti tudi potrošniško naravnanost. Kot pravi, je osnovna vzgojiteljica za nove vrednote družina.

"Ni edina vrednota, ki da veselje do življenja, tisto, kar imam in kar si lahko privoščim, ampak so še veliko bolj osrečujoče druge vrednote, kot so prijetni človeški odnosi, medsebojna pomoč, sodelovanje in solidarnost," je dejal Stres.