vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

fred-astaire Odkrito.si

Tako življenje je imel, preden je postal ...

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor novim poslancem: Zaupana nam je skrb za mir in varnost, blaginjo in ugled Slovenije v svetu

Deli na:
Pahor novim poslancem: Zaupana nam je skrb za mir in varnost, blaginjo in ugled Slovenije v svetu

Predsednik republike Borut Pahor na ustanovni seji DZ - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je na ustanovni seji DZ nagovoril novoizvoljene poslance. "Zaupana nam je skrb za mir in varnost, blaginjo in ugled Slovenije v svetu. O tem, kako to doseči, imamo, tako kot ljudje, ki jih predstavljamo, različna stališča in poglede. Ta različnost je velikansko bogastvo, če znamo z njim prav ravnati," je dejal.

Pahor je v nagovoru novoizvoljenim poslancem dejal, da so z njihovo funkcijo prevzeli državniško poklicanost, da to različnost spoštujejo in jo usklajujejo. Sodelovanje v skupno dobro pa krepi splošno zaupanje v demokracijo, politiko in v državo.

"Nova zakonodajna in izvršna oblast začenjata mandat v domačih in mednarodnih razmerah, ki upravičeno vzbujajo dolžne skrbi, ni pa nobenih razlogov za strah, če bomo ob običajnem političnem razhajanju znali pri pomembnejših državnih zadevah poiskati skupni jezik," je dejal.

Poudaril je, da je Slovenija iz zdravstvene krize izšla v boljši kondiciji kot iz finančne, možnosti, da se vsestranski razvoj pospeši, pa so po njegovih besedah ugodne. Ob tem je opozoril, da bo uspešnost razvoja v veliki meri odvisna od tega, kakšno splošno družbeno razpoloženje bodo ustvarili.

Ponovil je, da s predlogom kandidata za predsednika vlade ne bo po nepotrebnem odlašal, čeprav ima za to na voljo 30 dni po konstituiranju državnega zbora. Ko ga bo predsednik DZ obvestil, da so imenovani vsi vodje poslanskih skupin, jih bo povabil na posvet o kandidatu za predsednika vlade.Pahor pričakuje, da bodo posvetovanja najpozneje 23. maja in da bo isti dan ugotovil prepričljivo podporo kandidatu. Predvideva, da bo še isti dan tudi podpisal predlog kandidature za predsednika vlade in jo poslal v DZ.

V nagovoru se je zahvalil vladi predsednika Janeza Janše "za njeno delo v zahtevnih okoliščinah in naše dobro sodelovanje". Spomnil je, da je v svojih dveh mandatih sodeloval s štirimi sestavami DZ in se jim za sodelovanje zahvalil. "Dejstvo pa je, da v vseh teh letih nikoli ni prišlo do t. i. institucionalnega deficita ali krize posameznih institucij, ker nam ne bi pravočasno uspelo izvoliti njihovih predstojnikov. To se mi zdi za nemoteno, učinkovito in demokratično delovanje politične in pravne države in njenih institucij velikega pomena in dosežek, na katerega smo lahko vsi skupaj ponosni," je dejal.

Poslance je obvestil tudi o načrtovanih imenovanjih v kratkem. Mandat predsedniku računskega sodišča poteče 31. maja. Skladno s posvetom vodij poslanskih skupin prejšnjega mandata je določil datum za oddajo prijav, ki je bil 15. aprila. Na poziv so se prijavili štirje kandidati. Mandat viceguvernerju, članu Sveta Banke Slovenije, je potekel 5. aprila. Pahor je določil 6. maj kot rok za oddajo prijav, prijavili so se štirje kandidati. Pahor je poslanske skupine pozval, naj se čim prej posvetujejo o prijavljenih kandidatih.

Ob začetku nagovora je Pahor spomnil na četrtkovo nesrečo v tovarni Melamin v Kočevju, v kateri je umrlo pet oseb, dve osebi pa sta v kritičnem stanju. V imenu države je izrazil sožalje in sočutje z njihovimi družinami. Dejal je, da bo država storila vse, kar je v njeni moči, da bo v tej tragediji v pomoč. Navzoči v DZ so se umrlim poklonili z minuto molka.