primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Pahor nima razlogov za dvom v delo Brezigarjeve

Deli na:

Ni skrivnost, da ima generalna državna tožilka Barbara Brezigar svoje politično prepričanje, ne sme pa vplivati na njene odločitve, je dejal premier Borut Pahor. Ocenil je, da zaenkrat nima razlogov, da bi dvomil, da so njena stališča vplivala na njeno delo. Premier je izrazil željo, da bi pravosodno ministrstvo in tožilstvo uspešno sodelovala.

Ni skrivnost, da ima generalna državna tožilka Barbara Brezigar svoje politično prepričanje, ne sme pa vplivati na njene odločitve, je dejal premier Borut Pahor. Ocenil je, da zaenkrat nima razlogov, da bi dvomil, da so njena stališča vplivala na njeno delo. Premier je izrazil željo, da bi pravosodno ministrstvo in tožilstvo uspešno sodelovala.

Kot je na novinarski konferenci po današnji seji vlade pojasnil Pahor, je odločitev za postavitev generalnega državnega tožilca politične narave, saj je postopek takšen, da o kandidatu v končni fazi odločajo poslanci.

"Nihče ni popoln, kdo dela tudi napake in ne rečem, da jih generalna državna tožilka ne, da ne bo nesporazumov. Toda ali so te take narave in take velikosti, da se vlada odloči za zamenjavo," se je vprašal Pahor.

Njegova želja in pričakovanje sta, da ministrstvo in državno tožilstvo uspešno in učinkovito sodelujeta v okviru svojih pristojnosti. Pri tem pričakuje, da se pri medsebojnem delu obe ustanovi spoštujeta in si pomagata, saj "delata v korist uveljavljanja zakonov".

Pahor ob tem meni, da ni mogoče skriti, da je prihajalo do napetosti, poudarja pa potrebo, da se zadeve rešujejo "ad rem" in ne "ad personam". Je pa Pahor dodal, da Brezigarjeva ostaja na položaju, saj minister za pravosodje Aleš Zalar nikoli ni dal predloga za njeno razrešitev, vlada pa o tem nikoli ni odločala. Od obeh pričakuje, da bosta izboljšala medsebojne odnose in s tem okrepila tudi zaupanje ljudi v institucije pravne države.

V zvezi z razlikami v koaliciji glede predlagane pokojninske reforme je Pahor poudaril, da če za reforme ne bo politične večine, "potem nimam nobenega veselja niti razloga, da bi ostal predsednik vlade". Na vprašanje, ali bi na to utegnil vezati tudi zaupnico, pa je odgovoril, da to ni nemogoče. Slednje bi lahko, kot je dejal, storil, ko bo ocenil, da "so stvari pripeljane do točke, ko morajo tudi poslanci sprejeti svojo odgovornost".

V zvezi s policijskimi prisluhi, v katere so se ujeli tudi nekateri ministri, je Pahor poudaril, da so na današnji seji odprli razpravo tudi o tej temi. "Nihče od nas, ko opravlja telefonski pogovor, namreč ne sme imeti slabega občutka, da mu morda nekdo prisluškuje," je prepričan. Prav zato so danes na vladi sprejeli sklep, da s posebno delovno skupino, ki jo bo vodil sam, pripravijo tri zakone, "ki bodo poskušali odpravljati nepotreben strah ali dvom glede prisluškovanja".

Černač: Zalar izgubil verodostojnost

Odločitev vlade, da ustavno sodišče zaprosi za interpretacijsko odločbo glede zakona o državnem tožilstvu, kaže, da so bili vsi očitki zoper Barbaro Brezigar "navadna politična gonja", je v odzivu na omenjeno odločitev zapisal poslanec SDS Zvone Černač. Prepričan je tudi, da je minister Aleš Zalar izgubil vso verodostojnost in bi moral odstopiti.

Zakon o tožilstvu je sicer po oceni Černača jasen. "To ve tudi vlada, očitno pa je iskala nek priročen razlog za izhod iz nastale situacije," navaja. Hkrati tudi ocenjuje, da če bi obstajali "minimalni razlogi" za razrešitev generalne državne tožilke Brezigarjeve, bi se jih vlada poslužila.

Današnja odločitev vlado po njegovem postavlja v zelo čuden položaj. "Ustavno sodišče ni tisto, ki razlaga zakon, še najmanj pa njegove pravilnosti. Vlada je po 120/2 členu ustave vezana ne le na zakon, ampak tudi na ustavo. To pomeni, da bi moralo ustavno sodišče to zahtevo zavreči," je prepričan.

Ustavno sodišče bi po njegovem moralo zahtevo zavreči tudi zato, ker bi morala vlada zahtevati avtentično razlago zakona, slednjo pa po njegovem lahko da le državni zbor. "Šele, ko bi državni zbor sprejel avtentično razlago, ki se objavi v uradnem listu in postane sestavni del zakonske norme, šele tedaj lahko pride v poštev presoja pred ustavnim sodiščem," je zapisal.

Vlada je namreč na današnji seji sprejela sklep, da ustavno sodišče zaprosi za t.i. interpretacijsko odločbo glede ustavnosti 41. člena zakona o državnem tožilstvu, ki ureja postopek razrešitve generalnega državnega tožilca. Omenjeni člen, ki ureja postopek razrešitve generalnega državnega tožilca, je po mnenju Zalarja nejasen, zaradi tega pa tudi v nasprotju z ustavo. Takšna odločitev tudi pomeni, da je postopek za razrešitev Barbare Brezigar začasno ustavljen.