kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor na Dunaju z Milanovićem in Van der Bellenom

Deli na:
Pahor na Dunaju z Milanovićem in Van der Bellenom

Borut Pahor in Alexander Van Der Bellen. - Foto: Bobo

Na Dunaju se bodo danes sestali predsedniki Slovenije, Avstrije in Hrvaške, Borut Pahor, Alexander Van der Bellen in Zoran Milanović. To bo že sedmo srečanje predsednikov treh držav doslej. Glavna tema tokratnih pogovorov bo Evropa v času pandemije covida-19 in po njej.

Predsedniki bodo na tokratnem srečanju razpravljali predvsem o izkušnjah držav pri soočenju s pandemijo ter o sproščanju omejitvenih ukrepov ter ukrepih za blaženje posledic pandemije. Tema pogovorov predsednikov bodo tako dejavnosti na ravni Evropske unije za soočanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami pandemije. Predsedniki bodo razpravljali tudi o spremembah in izzivih, ki jih je za skupno evropsko prihodnosti prinesla pandemija. Govorili naj bi tudi o podnebnih spremembah.

Tiskovna konferenca vseh treh predsednikov bo ob 11.45 v Hofburgu.

Pahor se je že v torek zvečer na ločenem srečanju sestal z gostiteljem, avstrijskim predsednikom, s katerim sta govorila o pripravah na skupno obeležitev letošnje stote obletnice koroškega plebiscita, o kateri sta se se predsednika dogovorila ob uradnem obisku slovenskega predsednika na Dunaju junija lani.

Namen tristranskih srečanj med predsedniki Slovenije, Avstrije in Hrvaške je krepitev odnosov in sodelovanja v ožjem regionalnem ter evropskem in širšem mednarodnem kontekstu.

Prvo trilateralno srečanje je bilo 17. marca 2014 na Dunaju, na katerem sta poleg Pahorja sodelovala takratna predsednika Avstrije in Hrvaške, Heinz Fischer in Ivo Josipović.