pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor je uspel uradno razjeziti Srbe: protestna nota zaradi poziva k priznanju Kosova

Deli na:
Pahor je uspel uradno razjeziti Srbe: protestna nota zaradi poziva k priznanju Kosova

Foto: Bobo

Srbsko zunanje ministrstvu je slovenskemu veleposlaniku v Beogradu Vladimirju Gaspariču včeraj izročilo protestno noto zaradi nedavne izjave predsednika republike Boruta Pahorja, ki je pozval k popolnemu priznanju neodvisnosti Kosova in njegovemu članstvu v vseh mednarodnih organizacijah.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je za STA potrdilo prejem protestne note, ki je bila izročena slovenskemu veleposlaniku v Beogradu. Ob tem so dodali, da je Slovenija Kosovo priznala kot samostojno in neodvisno državo ter podpira njegovo evropsko integracijo kot podpira evropsko integracijo vseh držav regije Jugovzhodne Evrope in v tem kontekstu tudi reševanje odprtih vprašanj in sporov.

Slovenija tudi polno podpira dialog in izpolnjevanje dogovorov med Beogradom in Prištino in si prizadeva za odlične dvostranske odnose in sodelovanje z vsemi državami regije Zahodnega Balkana, so še poudarili v odzivu za STA.

S srbskega zunanjega ministrstva so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili, da se je v preteklosti že večkrat zgodilo, da so slovenski politiki pozvali k priznanju enostransko razglašene neodvisnosti Kosova, kar da ogroža najvišje interese Srbije.

Po trditvah ministrstva tovrstni pozivi spodkopavajo prizadevanja Srbije in EU za statusno nevtralni dialog med Beogradom in Prištino, kar da je edini legitimni okvir za doseganje stabilnosti na Kosovu. Slovenski strani je uradni Beograd tudi sporočil, naj se v bodoče vzdrži tovrstnih izjav, ki neposredno škodujejo odnosom in zaupanju med Slovenijo in Srbijo.

Pahor je v torek skupaj s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, ki je bil na uradnem obisku v Sloveniji, nagovoril udeležence slovensko-kosovske poslovne konference v Ljubljani. Slovenski predsednik je v nagovoru poudaril, da Slovenija podpira željo, da Kosovo diplomatsko priznajo vse države, zlasti njegove sosede, in da je vključeno v vse mednarodne organizacije, s čimer bo dobilo možnost za politični, gospodarski in vsestranski družbeni razvoj.

Srbija je že velikokrat izrazila nezadovoljstvo s stališči Slovenije glede Kosova. Tudi ob slovenskem priznanju Kosova ob njegovi razglasitvi samostojnosti leta 2008 je Beograd uradno protestiral. Prav tako so po Srbiji takrat potekali protesti, pri čemer je na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu nastala gmotna škoda.