benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor in Brglez se bosta sešla na delovnem srečanju

Deli na:
Pahor in Brglez se bosta sešla na delovnem srečanju

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes sestal z novim predsednikom DZ Milanom Brglezom. Brglez pričakuje, da bo sestanek namenjen predvsem temu, da Pahor ugotovi, kako daleč so poslanci z ustanavljanjem poslanskih skupin. Slednje se lahko zaplete, Pahor pa lahko šele po ustanovitvi poslanskih skupin začne posvetovanja o mandatarju.

Srečanje med predsednikoma bo v glavnem namenjeno okvirnemu dogovoru o sodelovanju, zlasti pri določitvi urnika obiskov vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike in dogovorih glede naslednjih korakov obeh predsednikov do izvolitve nove vlade.

Vendar Brglez pred petkom ne pričakuje ustanovitve vseh poslanskih skupin, možno je celo, da poslanska skupina SDS do roka ne bo ustanovljena, je dejal v pogovoru za STA. Pričakovati je, da bosta Pahor in Brglez danes spregovorila tudi o zapletih, ki lahko v tem primeru nastanejo. V SDS so sicer te dni napovedali, da naj bi se roka držali.

Doslej so bile sicer že oblikovane poslanske skupine SMC, DeSUS, SD, NSi in ZaAB, medtem ko naj bi se poslanska skupina ZL ustanovila danes.

Pahor ima po konstituiranju DZ 30 dni časa, da DZ predlaga kandidata za predsednika vlade. Pričakovati je, da bo predlagal predsednika SMC Mira Cerarja. Ta se z DeSUS, SD, ZaAB in NSi pogaja za oblikovanje koalicije. Stranke so Cerarju poslale pripombe na osnutek koalicijske pogodbe, pogajanja se bodo nadaljevala v četrtek in petek.

Sestavo koalicije je pričakovati v naslednjih dveh tednih, čeprav je Cerar sprva pričakoval, da bodo njeni obrisi znani že do ustanovne seje DZ. Nova vlada bi bila lahko oblikovana v drugi polovici septembra.