podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor gre v Auschwitz

Deli na:
Pahor gre v Auschwitz

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor se bo konec januarja na Poljskem udeležil slovesnosti ob 70. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, so včeraj sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor bo sicer v petek pripravil srečanje dijakinj in dijakov Gimnazije Vič v Ljubljani z internirankami taboriščnicami v koncentracijskih taboriščih Ravensbrück in Auschwitz.

Na srečanju, ki ga bo predsednik pripravil skupaj s Taboriščnim odborom in Koordinacijskim odborom žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, bodo interniranke v koncentracijskih taboriščih v spomin in opomin prihajajočim generacijam prenesle mladim svoje izkušnje in spomine na te tragične dogodke.

"V današnjem času, ko mlajše generacije razumejo mir kot nekaj samoumevnega in vnaprej danega, nas osebne zgodovinske izkušnje najmočneje opominjajo, da si je potrebno za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati," so v napovedi dogodka zapisali v uradu predsednika.

Pogovor bo potekal v okviru dogodkov ob 70. obletnici zmage nad fašizmom in nacizmom ter konca druge svetovne vojne, v ta okvir pa sodi tudi 70. obletnica osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz. Predsednik republike se bo skupaj z delegacijo konec januarja udeležil svetovne obeležitve tega dogodka na Poljskem, so napovedali v Pahorjevem uradu.

Po navedbah spletne strani 70.auschwitz.org bo osrednja slovesnost ob okrogli obletnici potekala 27. januarja. Častni pokrovitelj dogodka bo poljski predsednik Bronislaw Komorowski.