pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Če Sloveniji ne bi šlo dobro, ne bi mogla pomagati Grčiji

Deli na:

Če se Slovenija ne bi uspešno spopadala s krizo, ne bi bila med državami, ki snujejo ukrepe za pomoč drugim, je premier Borut Pahor v parlamentu odgovoril na kritike poslancev.  Strukturne reforme bi Sloveniji omogočile držati korak z drugimi državami pri izhodu iz krize, je napovedal usmeritev vlade.

Če se Slovenija ne bi uspešno spopadala s krizo, ne bi bila med državami, ki snujejo ukrepe za pomoč drugim, je premier Borut Pahor v parlamentu odgovoril na kritike poslancev.  Strukturne reforme bi Sloveniji omogočile držati korak z drugimi državami pri izhodu iz krize, je napovedal usmeritev vlade.

"Za Slovenijo je bistvenega pomena, da se glede razvojne politike drži blizu Nemčije. Vprašanje bo samo, ali lahko tako hitro, kot bo šla Nemčija, gremo naprej tudi na ovinkih, kjer bo treba zdržati to hitrost," je v odgovoru na vprašanje Jakoba Presečnika (SLS) dejal Pahor in se pri tem oprl na varčevalne ukrepe Nemčije.

"Če obstaja pripravljenost, ima vlada v rokah in diskusiji strukturne reforme, ki bodo kot magnet držale Slovenijo v teh zelo napetih trenutkih izhoda iz krize," je še dejal premier.

Presečnik je bil kritičen do predstavljenega predloga rebalansa, ki med drugim znižuje proračunske odhodke z zmanjšanjem državnih investicij, med drugim na področju prometa in zdravstva. Menil je, da do varčevanja z zamikom investicij prihaja "v najbolj neprimernem času", saj da bi te pomagale celotnemu gospodarstvu in ohranjale delovna mesta.

Pahor, kot je dejal, ne trdi, da je bil vsak ukrep te vlade dober in pravočasen ter da ni bilo druge alternative, se je pa na koncu Slovenije "potegnila iz najgloblje recesije in gre naprej". Poudaril je tudi, da bodo potrebni "nadaljnji rezi in težke odločitve".

Če bi bilo stanje države takšno, kot jo kažejo kritiki gospodarske politike, Slovenije ne bi bila v družbi evropskih držav, ki snujejo pomoč za tiste v velikih težavah, je Pahor odgovoril v vprašanju Andreja Vizjaka (SDS), ki je menil, da bi morala vlada nujno sprejeti kratkoročne ukrepe za pomoč gospodarstvu.

Vizjak je bil kritičen do predloga rebalansa, saj da krči državne investicije, ki poganjajo gospodarstvo, in dviga trošarine, s čimer bo gospodarstvo še dodatno obremenjeno. Meni, da bi bilo nujno sprejeti ukrepe za davčno in administrativno razbremenitev gospodarstva, zagotoviti učinkovitejše izvajanje shem podpore gospodarstvu, izpeljati vlaganja v energetiko ter sprejeti paket varčevalnih ukrepov javnega sektorja.

Pahor je dejal, da je sestavni del gospodarske politike trenutno rebalans, ki bo ohranil primanjkljaj na vzdržni ravni, strukturne reforme in razmišljanja o tem, kako bi Slovenijo naredili za lokacijo za tuje investicije, kot "Silicijevo dolino za inkubacije novih tehnologij".