Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bi se še pogajal s Fibo; SDS - denar se lahko najde

Deli na:

Evropsko prvenstvo v košarki 2013 je še vedno lahko v Sloveniji, vztraja premier Borut Pahor, le Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) naj zmanjša svoje finančne zahteve. SDS Pahorja poziva, naj najde potreben denar za organizacijo, in mu predlaga znižanje najemnine, ki jo država plačuje za prostore Nacionalnega preiskovalnega urada.

Evropsko prvenstvo v košarki 2013 je še vedno lahko v Sloveniji, vztraja premier Borut Pahor, le Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) naj zmanjša svoje finančne zahteve. SDS Pahorja poziva, naj najde potreben denar za organizacijo, in mu predlaga znižanje najemnine, ki jo država plačuje za prostore Nacionalnega preiskovalnega urada.

Premier Borut Pahor je imel ob začetku veljavnosti arbitražnega sporazuma izjavo za medije, hkrati pa je javnost obvestil tudi o nekaterih pomembnih informacijah s področja športa in drugih aktualnih temah.

Kompromis z Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba) glede organizacije evropskega prvenstva v Sloveniji leta 2013 je po mnenju predsednika vlade Boruta Pahorja še vedno možen. Vendar pa mora biti denarno vzdržen, je na današnji novinarski konferenci dejal Pahor.

Slovenski premier je tudi odločno zavrnil govorice, da je popustil pod pritiskom javnosti, ki je z jezo sprejela odločitev četrtkovega ministrskega zbora, da za organizacijo zaključnega turnirja stare celine nameni 1,2 milijona evrov.

"Sredi prihodnjega tedna bom na vnovičnem sestanku s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije in Mednarodne košarkarske zveze skušal ugotoviti, ali je še mogoče znižati finančne obveznosti, ki bi jih v proračun tega projekta dala vlada. Osebno menim, da je to mogoče. V to me prepričuje dejstvo, da je bila vlada sprva dolžna plačati pristojbino v višini osem milijonov evro, včeraj pa je Fiba ta znesek že prepolovila. Menim, da je Fiba pripravljena na dodatna pogajanja, a znesek mora biti predvsem finančno vzdržen, da ga lahko ubranim pred davkoplačevalci. Hkrati pa se bom zavezal in skušal v mednarodni skupnosti poiskati pomembne pokrovitelje, ki bi z višjimi donacijami omogočili, da bi bil projekt uspešno finančno zaprt. Vlagatelje bom skušal poiskati že na ponedeljkovem in torkovem sestanku držav evropske skupnosti v Tripoliju," je dejal Pahor.

"Moja želja, da bi s Fibo sklenil dogovor, ki ne bi preveč obremenil slovenskega proračuna, in mirno pogledal v oči gospodarstvenikom, sindikatom, ljudem v stiski, športnim navdušencem, športnikom ... In vsem brez slehernih dvomov rekel, da gre za pametno, gospodarsko, finančno in promocijsko odločitev, ki bo Slovenijo dala na zemljevid pomembnih športnih dogodkov v mednarodni skupnosti," je med drugim povedal Pahor.

Pahor je v dopoldanskih urah - pred današnjo izredno novinarsko konferenco - skupaj z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem na pogovor sprejel predsednika Košarkarske zveze Slovenije Romana Volčiča in generalnega sekretarja Iztoka Remsa, s katerima sta skušala poiskati rešitev v prid organizaciji evropskega košarkarskega prvenstva leta 2013 v Sloveniji.

Vlada in Košarkarska zveza Slovenije bosta do seje izvršnega odbora Fiba Europe, ki bo 4. in 5. decembra v Münchnu, skušala poiskati finančno rešitev, ki bo znosna in vzdržna za državni proračun in bo hkrati zadovoljila zahteve evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, bo premier Pahor v sredo na pogovor sprejel tudi generalnega sekretarja Fiba Europe Nara Zanolina.

Ministrski zbor je v četrtek podprl organizacijo evropskega prvenstva v Sloveniji. Vlada se je odločila za organizacijo prvenstva nameniti skoraj 1,2 milijona evrov. Kotizacija za organizacijo prvenstva znaša 6,5 milijona evrov, vsaj toliko zahteva Fiba Europe.

Na Pahorjevo odločitev o iskanju kompromisa s Fibo Europe so se odzvali tudi v SDS. Stranka predlaga, naj vlada zniža najemnino za NPU in ta sredstva nameni za EP v košarki. "V SDS premierja Pahorja pozivamo, da za organizacijo evropskega košarkarskega prvenstva 2013 v Sloveniji najde potreben denar. Če je potrebno, naj razmisli o znižanju več kot dvomilijonske letne najemnine za Nacionalni preiskovalni urad," so pri SDS zapisali v sporočilu za javnost.