pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Ali me volivci res ne marajo?

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor se dan po padcu zakona o malem delu na referendumu sprašuje, ali je referendumski poraz le odraz nezadovoljstva z vlado ali pa ljudje nujnih sprememb dejansko ne podpirajo. Vlada bo po njegovih besedah vztrajala pri reformah, pri čemer pokojninske reforme ne namerava vezati na zaupnico vladi.

Predsednik vlade Borut Pahor se dan po padcu zakona o malem delu na referendumu sprašuje, ali je referendumski poraz le odraz nezadovoljstva z vlado ali pa ljudje nujnih sprememb dejansko ne podpirajo. Vlada bo po njegovih besedah vztrajala pri reformah, pri čemer pokojninske reforme ne namerava vezati na zaupnico vladi.

Premier se je vprašal, ali bi zakon o malem delu, pokojninska reforma in zakon o preprečevanju dela na črno na referendumu uspeli, če bi imeli popularno vlado. Izkušnje iz preteklosti so pokazale, da neuspehi na referendumu niso povezani s popularnostjo vlade, opozarja premier, ki se sprašuje, ali bi zgolj zamenjava oblasti pripeljala do spremembe mnenja o teh predlogih. "Kaj pa če ne gre samo za nezadovoljstvo z vlado, kaj če ljudje dejansko ne podpirajo sprememb," se sprašuje Pahor in dodaja, da je to "vprašanje za nekaj milijard evrov".

Po njegovi oceni ni dvoma, da je nasprotnikom zakona o malem delu uspelo prepričati večino ljudi, ki so tudi sicer nezadovoljni z delom vlade. A po njegovi oceni nihče ne more z gotovostjo trditi, da ljudje zavračajo reforme samo zato, ker jih predlaga vlada. "Kaj če temu ni čisto tako, kaj če nasprotniki reform, ki jih te zadevajo, uspejo izkoristiti splošno nezadovoljstvo v družbi, da dobijo glasove za ohranitev statusa quo".

"Smo v paradoksalni situaciji, ko so ljudje nezadovoljni s stanjem, a hkrati nasprotujejo rešitvam, ki to stanje urejajo," opozarja predsednik vlade.

Premier se je sicer na današnji izredni seji vlade z ministri dogovoril, da nadaljujejo politiko reform. Tako bodo v četrtek pripravili nacionalni reformni program in program stabilnosti. "Če bodo nasprotniki vedno znova predlagali referendum, pa se bodo o njih vedno znova izrekali ljudje," še pravi premier.

Tako bo vlada vztrajala pri pokojninski reformi, kot je bila sprejeta, saj ni nobene možnosti, da bi s sindikati prišli do kompromisa, ki bi še pomenil reformo, in ne zgolj kozmetičnih popravkov. Na vprašanje, ali namerava vezati zaupnico na izid referenduma o pokojninski reformi, premier odgovarja, da bi bilo to skrajno neodgovorno. "Iz referenduma ne želim narediti volitev," poudarja.

Če pa kdo meni, da bi njegovo delo opravljal bolje, naj stopi pred državni zbor in zahteva glasovanje o zaupnici. Enako odgovarja na napoved predsednik DeSUS Karla Erjavca, ki namerava predlagati glasovanje o zaupnici Pahorju. "Če Erjavec meni, da ima boljšega kandidata za predsednika vlade, naj sproži postopek, ima vse možnosti, če dobi večino v državnem zboru," pravi premier.

Glede pozivov k odstopu oziroma zamenjavi ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika pa pravi, da bo storil vse, da Svetlik "kot eden največjih strokovnjakov na področju, ki ga pokriva, ostane na tem položaju".

Premier je sicer še vedno prepričan v nujnost pokojninske reforme, predsednik SDS Janez Janša oziroma "verjetni novi predsednik vlade", kot pravi Pahor, pa se po njegovi oceni moti, ko trdi nasprotno. "Čim slabše je, tem boljše za opozicijo," stanje vidi premier, a hkrati opozarja na doto, ki jo bo dobila prihodnja vlada, če reformni ukrepi ne bodo sprejeti. Ta namreč ne bo mogla poseči po enakih ukrepih, kot jim sedaj nasprotujejo, zaradi česar bo država v začaranem krogu, je prepričan.

Premier še dodaja, da so zahteve po referendumih legitimne, a tisti, ki bodo reforme zavrnili, bodo nase prevzeli odgovornost za posledice. Sam sicer namerava poskrbeti, da po morebitnem padcu pokojninske reforme ne bo "konec sveta" in da tudi Slovenija ne bi potrebovala finančne pomoči.