Revija Reporter
Slovenija

Pa smo le dočakali: slovensko sodišče bo obsodilo prva bankirja

STA

5. nov. 2017 13:33 Osveženo: 13:36 / 05. 11. 2017

Deli na:

Prihodnji teden bo na ljubljanskem višjem sodišču potekala obravnava pritožb v zvezi s prvo obsodilno sodbo slovenskima bankirjema v primeru Factor banke.

Ljubljansko okrožno sodišče pa bo začelo z obravnavo primera množičnega predpisovanja psihoaktivnih zdravil, v katerem je obtožen tudi nekdanji zdravnik iz Zagorja Franci Grošelj.

Na višje sodišče pritožba bančnikov

V sredo bodo na ljubljanskem višjem sodišču prisluhnili pritožbam nekdanjih vodilnih v Factor banki, Dušana Valenčiča in Borisa Pesjaka, ki sta bila na prvi stopnji zaradi zlorabe položaja in oškodovanja Factor banke obsojena na leto in tri mesece zaporne kazni. Sodišče ju je obsodilo zaradi posojila beograjskemu poslovnežu Dejanu Lukiću in zlorabo, povezano s poroštvi pri temu posojilu.

Na sodišče primer množičnega predpisovanja psihoaktivnih zdravil

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je za ponedeljek razpisan predobravnavni narok za nekdanjega zdravnika iz Zagorja Franca Grošlja ter še tri soobtožene v primeru množičnega predpisovanja psihoaktivnih zdravil. Grošelj se je maja 2014 znašel v središču hišnih preiskav policije, ki je preiskovala sume izdajanja belih receptov za uspavala in pomirjevala, ki so jih nato preprodajali dalje odvisnikom. Obtožnica nekdanjega zdravnika bremeni kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Zoper tri fizične osebe, šlo naj bi za njegove bolnike-odvisnike, ki jim je izdajal recepte, pa so vložili obtožnico zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami. V kolikor bodo spoznani za krive, Grošlju grozi zaporna kazen od enega do 12 let, ostalim trem pa od enega do 10 let zapora.

V Mariboru novo sojenje Kanglerju

Na mariborskem okrajnem sodišču se bo v četrtek predvidoma začelo še eno od sojenj nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Tokrat bosta na zatožno klop v zadevi Toplarna sedla skupaj z direktorjem javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirjem Grmekom. V omenjenem primeru je sodišče kljub dejstvu, da se zadeva vleče že nekaj let, predobravnavni narok je bil opravljen že leta 2013, sprva uvodni narok sklicalo kar v času sodnih počitnic, a so ga, tako kot ostale naroke, pozneje preklicali. Gre za eno od prvih v vrsti kazenskih ovadb, ki je bila zoper Kanglerja vložena že decembra leta 2010, ko je bil še trdno na svojem županskem položaju. Tožilstvo mu je očitalo, da je bil vpleten v sporno menjavo zemljišč za bodočo toplarno, s katero naj bi bila občina oškodovana za okoli šest milijonov evrov.

Več tožb oškodovancev v poplavah na Dravi leta 2012

Na pravdnem oddelku mariborskega sodišča se bo ta teden po daljšem času znova zvrstilo nekaj odškodninskih narokov oškodovancev v poplavah leta 2012, ki zahtevajo odškodnine od avstrijske družbe Verbund. Že v ponedeljek bo potekal narok nekaj fizičnih oseb z okoli 350.000 evrov visokim zahtevkom, v petek pa bo nato potekalo še pet narokov. Sodišče je pred časom zaradi ekonomičnosti postopkov te serijsko preložilo, strankam pa v izjasnitev posredovalo dejstva v zvezi z postopki v Avstriji, o katerih je bilo obveščeno v skladu z evropsko uredbo o pristojnosti in priznavanju ter izvrševanju sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah. Kot so zdaj pojasnili na mariborskem sodišču, so medtem prejeli odgovore pravdnih strank na svoje pozive, zato ni več ovir za razpis narokov v predmetnih zadevah.