Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

OZS poziva k oblikovanju novega interventnega zakona

Deli na:
OZS poziva k oblikovanju novega interventnega zakona

Branko Meh. - Foto: Nataša Juhnov

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so razočarani nad vsebino interventnega zakona za omilitev posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo. Kot so poudarili, so iz njega izključili pomembne ukrepe, ki bi najbolj prizadetim panogam pomagali pri okrevanju po epidemiji, zato pričakujejo dopolnitev zakona in hkrati oblikovanje novega.

"Po srečanju z vlado minuli petek na Brdu pri Kranju smo imeli pozitivne občutke. Zato je nezadovoljstvo z zadnjo različico interventnega zakona še toliko večje. Apeliramo na vlado, da v zakon ponovno vključi nekatere ukrepe pomoči, ki so nam bili obljubljeni," je v sporočilu za javnost poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Stanje v malem gospodarstvu namreč po njegovih besedah "ni rožnato, številni obrtniki in podjetniki pa zaradi omejitev še vedno ne delajo v polnem obsegu". "Zavedati se moramo, da je gospodarstvo tisto, ki bo Slovenijo potegnilo iz krize. Zato je pomoč gospodarstvu tako pomembna," je dodal.

OZS tako predlaga, da se v zakon ponovno vključi enkratni dodatek za turizem. Predlaga, da se ukrep razširi na vse dejavnosti, ki jim je bilo poslovanje onemogočeno ali otežkočeno vsaj tri mesece v letošnjem letu. Upošteva naj se izpad prometa v višini 20 odstotkov, saj bi 65-odstotni pogoj zajel le nekaj posameznikov.

Hkrati si želi podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo in mesečnega temeljnega dohodka do konca leta. Do pomoči naj bodo upravičene tudi osebe, ki so davčni dolžniki postali zaradi posledic epidemije, torej je njihov dolg nastal po 13. marcu 2020.



Kot so poudarili, so si od samega začetka prizadevali za subvencioniranje regresa, vendar pa si želijo, da bi bilo izplačilo junija, ne šele jeseni. Sekcija za gostinstvo in turizem je za pomoč panogi, ki sta bili zaprti več kot osem mesecev, predlagala tudi začasno znižanje DDV.

OZS poziva k oblikovanje novega interventnega zakona, s katerim bi pomagali tudi vsem ostalim panogam, ki so bile z odlokom zaprte ali omejene več mesecev, da bi jim povrnili nadomestilo za izpad prometa.

"Še vedno smo mnenja, da podjetjem ne bi bilo treba vračati državne pomoči, če so ta poslovala uspešno. Ta sredstva naj podjetja raje namenijo v raziskave in razvoj ali za nagrade zaposlenim," so poudarili.

OZS predlaga tudi podaljšanje moratorijev kreditov do aprila 2022. Banke namreč svojim komitentom, ki želijo podaljšati kredite, odgovarjajo, da brez zakonodajne podlage tega ne morejo storiti.