hidroelektrarna-grabovica, poplave, odpadki Svet24.si

(Foto) Osupljivi prizori iz BiH: Na jezovih ...

vodna znmaenja Svet24.si

Karmična prognoza za oktober: ravnovesje, čustva...

917537_1699445140-2m5a9510-1699445121 Necenzurirano

SDS bi za šefa kmetov imela Jožeta Podgorška, ...

jill biden tina gaber Reporter.si

To je diplomacija à la Tina Gaber: poziranje za ...

bostjan cesar Ekipa

Bomba iz Maribora: Boštjan Cesar prvi kandidat za...

blazka muller pograjc 2 ph sašo radej Njena.si

Blažka Müller obožuje portugalščino, ki je ...

ormoz slovenj gradec Ekipa

Iz Ormoža o Burkina Fasu, policaju iz Urugvaja in...

Slovenija

OZS o testiranju: Ne pristajamo na to, da se neenako obravnava zaposlene v javnem in zasebnem sektorju

Deli na:
OZS o testiranju: Ne pristajamo na to, da se neenako obravnava zaposlene v javnem in zasebnem sektorju

ozs - Foto: ozs.si

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenija (OZS) vztraja, da stroške obveznih testiranj krije država, ne delodajalec. Hkrati želi, da imajo tudi zaposleni v malem gospodarstvu možnost samotestiranja. Ne pristaja namreč na to, da se neenako obravnava zaposlene v javnem in zasebnem sektorju.

"Če bodo imeli zaposleni v šolstvu možnost samotestiranja, naj bo to omogočeno tudi frizerjem, gostincem in kozmetikom. Ne pristajamo na to, da se neenako obravnava zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Obenem pa naj se odpravi obvezno testiranje vsakih 48 ur, saj je to preveliko organizacijsko breme," je poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Kot so sporočili z zbornice, bo v praksi nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada naredi bolj življenjske.

OZS je na vlado naslovila tudi prošnjo, da se odpravi obvezno testiranje tistih zaposlenih, ki nimajo stika s potrošniki, četudi delajo v dejavnosti, kjer ponujajo ali prodajajo blago neposredno potrošnikom. Gre denimo za direktorja hotela, lastnico frizerskega salona (ki ne frizira) itd. V zbornici menijo, da pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za te skupine zaposlenih ne bi smel biti obvezen. Podobno velja tudi v sosednji Avstriji.


Člani zbornice ob tem pozivajo, da bi odpravili tedensko testiranje v gostinski, frizerski in kozmetični dejavnosti, saj te dejavnosti nikoli niso bile vir okužb. To po navedbah OZS dokazujejo tudi podatki covid-19 sledilnika.

Po pojasnilih zbornice imajo v Avstriji zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko. "V OZS smo prepričani, da bi lahko podobni pogoji dela veljali tudi v Sloveniji," so poudarili.

V OZS sicer podpirajo cepljenje, vendar delodajalci svojih zaposlenih ne morejo prisiliti, da se cepijo. Glede na današnji tvit predsednika vlade Janeza Janše pa v zbornici pričakujejo, da bo vlada vendarle prisluhnila njihovim argumentom.

Premier Janša je sicer danes tvitnil, da bo testiranje od 23. avgusta naprej samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je PCT pogoj za izvajalce oz. zaposlene predpisan z odloki. "Frekvenca se zaenkrat ne bo spremenila. V primeru uvedbe samotestiranja bo/bi to veljalo za vse in ne samo za šolnike," je še zapisal.