Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ozadje propadlega obračuna na VSO: glasni Hojs napadel Peterleta zaradi Kučana in Krkoviča

Deli na:
Ozadje propadlega obračuna na VSO: glasni Hojs napadel Peterleta zaradi Kučana in Krkoviča

Janši ni uspelo strmoglaviti Peterleta in Krkoviča z vrha združenja VSO, končni obračun naj bi sledil septembra. - Foto: Primož Lavre

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) za zdaj še vedno vodi Lojze Peterle, čeprav so za četrtek načrtovali njegovo zamenjavo. Ker je na zbor prišlo premalo članov, po naših podatkih med 30 in 40, so razpravo o delu vodstva preložili na september.

Kot smo že pisali v spletnem Reporterju, je prvak SDS Janez Janša na zboru nameraval obračunati s predsednikom Lojzetom Peterletom in podpredsednikom Tonetom Krkovičem, zato je predlagal glasovanje o zaupnici. Toda že sam sklic zbora članov je bil sporen, saj ga je predsedstvo sklicalo mimo Peterleta, ki je bil takrat v tujini.

Zaradi pošiljanja vabil zgolj na elektronske naslove in predvsem zaradi prekratkega roka je prišlo na zbor premalo članov, četudi naj bi izbrance posebej po telefonu klicala Janševa osebna tajnica Mojca Megušar.

Na zboru naj bi bil najbolj glasen Aleš Hojs, donedavni notranji minister, ki je po naših virih Peterletu očital, da pred šestimi leti ni hotel podpisati kazenske ovadbe proti prvemu predsedniku Milanu Kučanu in ker je lani poleti ob praznovanju 30. obletnice samostojne Slovenije v Šmarjeti in Šentjerneju gostil Roberta Goloba, takrat še predsednika uprave Gena-I. Tja ga je pripeljal Krkovič, ki se je zaposlil kot svetovalec uprave Gena-I in je pozneje razkril politične pritiske, s katerimi niso podaljšali Golobovega mandata v upravi družbe. Golob je nato vstopil v politiko in s svojo stranko zmagal na volitvah, s čimer sta si tako Krkovič kot Peterle nakopala Janševo zamero.

Kmalu po volitvah je sledila diskreditacija Peterleta, ko ga je novinar politik Bojan Požar v svojem portalu obtožil, da je zaslužen za »premik Krkoviča od Janše h Golobu«, čeprav je v resnici Krkoviču službo pri Golobu »zrihtal« lobist Božo Dimnik, ki z Janšo prijateljuje na jahtah in na golfskih turnirjih na eksotičnih otokih.

Peterle je takrat v Požarjevem zapisu prepoznal Janševe prstne odtise in na facebooku zapisal, da ga »skrbi metoda, ki se seveda dogaja na začetku sitnega opozicijskega časa in nove volilne predkampanje. Bolje bi bilo, če bi se Janša in Krkovič pogovorila, razčistila in spravila, namesto da ta odnos valovi s konceptom sovražnika. To velja tudi za nas tri v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, kjer kot predsednik ne bom dovolil strankarsko ali kako drugače motiviranega prangerja.«

Do sestanka med akterji je prišlo pred četrtkovim zborom, poleg omenjene trojice je bil zraven še Igor Bavčar, kjer so začasno zakopali bojne sekire. Na sestanku naj bi Janša priznal, da je večina članov združenja prihaja iz njegove SDS, ki so nezadovoljni zaradi volitev in zahtevajo zamenjavo tako Peterleta kot Krkoviča.

Tik pred zborom pa je bila še slavnostna akademija pred dnevom državnosti, na katero pa niso spustili niti medijev, češ da je zaprta za javnost. Peterle je združenje prevzel leta 2020 po odhodu Hojsa v Janševo vlado, na ta položaj ga je predlagal prav Janša, ki zdaj z njim ni zadovoljen, ker ne pleše po njegovih taktih.