poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Maja Martina Merljak Odkrito.si

Maja Martina Merljak ne more pozabiti snemanja za ...

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je Aleksandra Pivec Zdravku Počivalšku speljala poslanko Matejo Udovč: prste zraven je imela tudi SLS

Deli na:
Kako je Aleksandra Pivec Zdravku Počivalšku speljala poslanko Matejo Udovč: prste zraven je imela tudi SLS

Mateja Udovč in Aleksandra Pivec - Foto: Bobo

V torek je kot strela z jasnega slovensko javnost presenetila poslanka Mateja Udovč s svojo odločitvijo o prestopu k stranki Naša dežela Aleksandre Pivec. Tako ima zdaj Zdravko Počivalšek s svojo stranko Konkretno le še štiričlansko poslansko skupino v državnem zboru.

Udovčeva bo svojo parlamentarno pot nadaljevala kot nepovezana poslanka. Izvoljena je bila na listi stranke SMC v okraju Kranj II, kjer je prejela dobrih devet odstotkov glasov. Prav v tem razlogu pa se skriva ozadje njenega prestopa k Pivčevi.

Stranka Konkretno, v katero se je Počivalškova SMC preimenovala po nedavni združitvi z GAS Alojza Kovšce, se zaradi zadnja leta katastrofalno nizke javne podpore dogovarja za skupno listo Povežimo Slovenijo, v kateri sodelujejo stranke SLS, NLS in Zeleni.

Ker je bolj ali manj jasno, da imajo največ možnosti za izvolitev v državni zbor kandidati, ki bodo nastopili v bolj izvoljivih okrajih, to pa so v primeru liste Povežimo Slovenijo desni volilni okraji, kjer dosega najboljše rezultate SLS, si je Udovčeva prizadevala za kandidaturo v okraju Kranj III.


Tam pa ima SLS svojega kandidata, in sicer župana Cerkelj Franca Čebulja, nekdanjega poslanca, ki svojo župansko funkcijo uspešno opravlja že od leta 1994, ko so Cerklje postale samostojna občina. V primeru več kandidatov v istem okraju naj bi o dokončnemu odločili z anketami, na katerih pa bi Udovčeva verjetno težko premagala popularnega župana.

Tako je bila zanjo edina rešitev, da najde neko drugo stranko, ki bi ji omogočila kandidaturo v izvoljivem volilnem okraju. Glede na zadnje ankete ima Naša dežela možnosti za vstop v parlament, glede na pretežno desne volivce pa bo imela Udovčeva največ možnosti za izvolitev v okraju Kranj III, ki obsega tudi območje nesojene občine Golnik, za katero si je kot poslanka zelo prizadevala.

Po drugi strani pa je Udovčeva pomembna pridobitev tudi za Pivčevo, kajti če želi nastopiti v glavnih soočenjih s parlamentarnimi strankami, mora kandidaturo na volitvah vložiti s podpisi najmanj treh poslancev. Nenazadnje je tudi v interesu premierja Janeza Janše, da v državni zbor pride čim več njegovih satelitskih strank, med katerimi je tudi Naša dežela.

Podpis Udovčeve tako rekoč že ima, po poročanju Dela naj bi se Pivčevi približeval tudi poslanec Ivan Hršak, ki nam je sporočil, da ostaja poslanec Desusa do volitev, vendar ne bo več kandidiral. Glede svojega podpisa se še ni izjasnil, čeprav zanj obstaja interes. Kaj se bo zgodilo v bližnji prihodnosti, pa še ne ve. Verjame, da se bo takrat odločil pravilno. Delo še navaja, da naj bi Naša Dežela snubila tudi hudo bolnega vodjo poslanske skupine Desusa Franca Juršo, a naj bi jo zavrnil.