Revija Reporter
Slovenija

Ozadje preiskave pri Kučanovi bančni baronici Romani Pajenk

Jože Biščak

25. nov. 2016 7:29 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Pretekli teden je policija opravila velike preiskave zaradi suma oškodovanja nekdanje mariborske Probanke, ko jo je vodila bančna baronica Romana Pajenk.

»Preiskovalci opravljajo šest preiskav poslovnih prostorov na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Celje, kjer iščejo in zasegajo dokaze. S kaznivimi dejanji je bila pridobljena protipravna premoženjska korist za 17 milijonov evrov,« so povedali na Generalni policijski upravi. Preiskovalci so šli tudi v prostore Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), kamor je bila pripojena propadla Probanka.

Med osumljenimi naj bi bili nekdanja predsednica in člana uprave Probanke, Romana Pajenk, Milana Lah in Vito Verstovšek. Osumljeni so kaznivega dejanja zlorabe položaja pri odobritvi posojil družbam v lasti Tomaža Ročnika, brata Pajenkove. Poleg njih naj bi se v preiskavi znašla še nekdanji direktor za komercialno bančništvo v Probanki Peter Lobnik in direktor nekdanje mariborske poslovne enote Probanke in direktor Profectusa Borut Bizjak.

Romana Pajenk, ljubljenka Foruma 21 in Milana Kučana, je zadnje čase bolj znana po tem, da se zaradi nepremičnin toži z domačini hrvaškega otoka Rab. A ko nanese beseda o nekdanjem poslovanju Probanke, nenadoma izgubi spomin. Tako se je na zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ki jo vodi Anže Logar, aprila letos sveto zaklinjala, da o kreditih, ki jih je pri Probanki najemal njen brat, ne ve ničesar, poleg vsega naj bi se iz odločanja izločila.

Kriminalisti so v preiskavah iskali tudi dokumentacijo o milijonskih posojilih družbam Medaljon, Zlata Moneta II., Pekarne Ptuj in Klasje. Pri slednjih dveh naj bi šlo za pet milijonov evrov, denar pa naj bi bil v resnici namenjen enemu izmed podjetij Tomaža Ročnika. S tem denarjem naj bi kupil delnice NKBM, ki so bile v lasti Probanke.