Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ozadje iz kongresa Desusa: Aleksandra Pivec močno premagala Karla Erjavca, ki se je poslovil kot kalimero

Deli na:
Ozadje iz kongresa Desusa: Aleksandra Pivec močno premagala Karla Erjavca, ki se je poslovil kot kalimero

Pivčeva bo morala poiskati novega obrambnega ministra - Foto: Bobo

Končala se je skoraj 15-letna era teflonskega Karla Erjavca, ki ga je na kongresu Desusa močno premagala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in ga poslala na smetišče zgodovine. Prejela je kar 145 glasov delegatov Desusa, medtem ko so jih Erjavcu namenili zgolj 80.

To je bil veliko presenečenje za zmagovalno stran in velik šok za poražence, saj je še dopoldne kazalo, da ima Erjavec okoli dvajset glasov prednosti. Delegati so namreč zavrnili predlog podpornikov Pivčeve, da bi volitve spremljal tudi notar, vendar pa so okrepili opazovalce z dodatnimi ljudmi iz tabora izzivalke.

Po drugi strani pa je bilo vseskozi na Erjavčevem obrazu opaziti živčnost, kamere so ujele, kako so se mu tresle roke, tudi ob predstavitvi kandidature je deloval kot kalimero in jamral, kako se žrtvuje za stranko na škodo svoje družine. Čeprav se je predstavil kot teflonski Karl, mu je na kongresu vendarle zmanjkalo teflona.

Podobno je med predstavitvijo kandidature zagrozil z zaostrovanjem v koaliciji in napovedal, da bo predlagal v parlamentarno proceduro dva neusklajena zakona. Glede na njegovo maščevalnost so se delegati verjetno ustrašili, da bo zrušil koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca in nato Desus popeljal v koalicijo pod taktirko Janeza Janše.

Foto: Bobo - Po porazu jo je Erjavec užaloščeno ucvrl domov.

Znano je, da je v zadnjem tednu pred kongresom prišlo do ostrih besed med Erjavcem in Šarcem. Premier je napovedal pogovor z Erjavcem zaradi fiaska z umikom slovenskih vojakov iz severa Iraka, obrambni minister pa je premierja obtožil, da je spal, ko so izvedli to sramotno akcijo.

Poleg tega mu Šarec ni hotel ugoditi z razrešitvijo Pivčeve zaradi afere SRIPT, za katero so mnogi, tudi v Desusu, prepričani, da jo je sprožil Erjavec in skušal svojo protikandidatko onemogočiti z naročenim blatenjem na opravljivem portalu. Očitno pa omenjeni portal nima kakšnega posebnega vpliva na politično dogajanje, saj je Pivčeva še bolj gladko opravila z Erjavcem.

Na kongresu smo bili priča še enemu njegovemu incidentu, ko je v času glasovanja na hodniku napadel s pisca teh vrstic, ko sem se mu približal, da bi ga kot novinar kaj vprašal: "Ti pa kar izgini! Ne maram te videti! Toliko grdih stvari si napisal o meni in moji družini. Sram te je lahko!"

Začudeno sem se umaknil, saj pravzaprav ne vem, kaj grdega naj bi napisal o njegovi družini. Res pa sem v zadnjem Reporterju pisal, da je hčerka njegove vodje kabineta Vlaste Vivod pred meseci dobila zaposlitev na protokolu. Vivodova Erjavca spremlja iz funkcije na funkcije, zato je možno, da jo šteje za članico svoje družine.

O Erjavcu sem tudi pisal, kako se je pred sedmimi leti maščeval takratni protikandidatki Mete Vesel Valentinčič, ki jo je hotel spraviti ob službo v ljubljanskem kliničnem centru, članku pa sem dal naslov "Stalin iz Naklega". Zdaj že bivši prvak Desusa novinarsko kritiko očitno razume podobno kot prvak SDS Janez Janša in ruski vladar Vladimir Putin.

Prav tako sem analiziral, da bi Desus z vnovično izvolitvijo Erjavca zelo težko še prestopil parlamentarni prag, saj je Erjavec postal zelo nepriljubljen med ljudmi, na zadnjih volitvah pa je stranka še komaj prilezla v parlament. Še posebej, ker je grozilo, da bo skupina okoli Pivčeve v primeru njegove izvolitve zapustila Desus in ustanovila novo stranko.

Foto: Bobo - Aleksandra Pivec je prejela kar 145 glasov delegatov, medtem ko so jih Erjavcu namenili zgolj 80.

Zdaj, ko je bila za predsednico izvoljena Pivčeva, pa te bojazni ni več, saj se bo stranka preporodila in tudi notranje konsolidirala. Tudi poslanska skupina se bo najbrž hitro poenotila. Dva poslanca (Branko Simonovič in Jurij Lep) sta podprla Pivčevo, za vodjo poslancev Franca Juršo, ki je uradno podprl Erjavca, pa govorijo, da je v resnici dal glas za Pivčevo, saj z Erjavcem nista v dobrih odnosih. Možno je, da ga je v podporo celo prisilil. Tudi Ivan Hršak, ki je javno podprl Erjavca, naj ne bi delal problemov.

Problem pa ostaja samosvoji poslanec Robert Polnar, ki je dvakrat glasoval v nasprotju s koalicijo in ga ne štejejo več za svojega. Erjavec se je sicer hvalil, da mu je Polnar obljubil svojo podporo na kongresu, na koncu pa ga na kongres sploh ni bilo. Tako je Erjavec izpadel kot popolni blefer.

Z izvolitvijo Pivčeve je zadovoljen tudi premier Šarec, ki jo je neuradno podpiral, saj Desus ne bo več nestabilni koalicijski partner, čeprav so čez Polnarja naredili križ. Po drugi strani pa se bo znebil Erjavca tudi kot ministra, saj je ta napovedal svoj odstop, ki bo zelo hitro. Kaj bo zdaj Erjavec počel, ni znano, saj ni bil izvoljen niti za poslanca. Po porazu jo je užaloščeno ucvrl domov.

Foto: Bobo - Desus bi z vnovično izvolitvijo Erjavca zelo težko še prestopil parlamentarni prag

Po drugi strani pa bo morala Pivčeva poiskati novega obrambnega ministra, ampak glede na to, da je Zmago Jelinčič trenutno najbolj konstruktivni opozicijski partner, se verjetno ni treba bati, da kandidat ne bi dobil dovolj glasov za izvolitev.

Tako je bila nenazadnje z izvolitvijo Pivčeve rešena tudi Šarčeva koalicija, ki so ji v primeru Erjavčeve izvolitve že napovedovali umiranje na obroke in klavrn konec. 

Seveda pa vse koalicijske stranke s tem ne bodo nujno zadovoljne. Denimo, Alenka Bratušek, ki je na zadnjih volitvah posegla v upokojenske volivce, je s Pivčevo dobila zelo močno tekmico, ki bo najbrž tudi njo pospravila na smetišče zgodovine.

Foto: Bobo - Zdaj, ko je bila za predsednico izvoljena Pivčeva, pa te bojazni ni več, saj se bo stranka preporodila in tudi notranje konsolidirala.