reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ovaden zaradi pranja 26 milijonov evrov

Deli na:
Ovaden zaradi pranja 26 milijonov evrov

Foto: Reuters

Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo zoper 69-letnega moškega iz Italije in več podjetij, ki naj bi v bankah na Obali v letih 2010, 2011 in 2012 izvajale aktivnosti pranja denarja v skupni višini več kot 26 milijonov evrov. Zoper moškega so podali kazensko ovadbo, so sporočili iz Policijske uprave Koper.

Med preiskavo, pri kateri so sodelovali z uradom za preprečevanje pranja denarja in italijanskimi varnostnimi organi, so z odredbo Okrožnega sodišča Koper začasno zavarovali več kot 200.000 evrov, ki so še ostali na odprtih bančnih računih v Sloveniji.

Kriminalisti so ugotovili, da je italijanski državljan v bankah na Obali odprl nerezidenčne bančne račune v imenu dveh italijanskih in enega francoskega podjetja. Podjetja so na te račune iz tujine nakazovale denar, italijanski državljan pa ga je dvigoval v gotovini.

Urad za preprečevanje pranja denarja je ugotovil, da je bil denar na bančne račune v Slovenijo nakazan brez ekonomsko utemeljenih razlogov, v kriminalistični preiskavi pa so potrdili, da denar izvira iz kaznivih dejanj davčnih zatajitev v Italiji.

Kazniva dejanja davčnih zatajitev v Italiji in v zvezi s temi povezana kazniva dejanja pranja denarja so izvrševali člani italijanske hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo kovin prek slamnatih družb, so ugotovili.

Kriminalisti so podali kazensko ovadbe zoper italijanskega državljana, 69-letnega moškega iz okolice Sondria v Italiji, člana omenjene italijanske hudodelske združbe, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja v Sloveniji. Za to kaznivo dejanja je predpisana kazen zapora do osem let in denarna kazen.