Revija Reporter
Slovenija

»Otroci« na zaupanje: naraščaj politikov s službami v Bruslju

Ivan Puc
6 3.992

14. mar. 2021 20:00

Deli na:

Tanja Fajon in Romana Tomc sta vsaka v svojem času priskočili na pomoč otrokom strankarskih kolegov.

Evropski parlament, Evropska komisija

Tako kot vsi starši, se tudi politiki čutijo dolžne, da priskočijo na pomoč svojim »otrokom«, jim odprejo kakšna vrata.

Tudi naraščaj »vplivnežev«, čeprav predestiniran, mora slej ko prej stopiti na dovolj samostojno življenjsko pot – in v službo. pravijo, so njihovi otroci prav zaradi njih v težavah. Nekaterim se vrata odprejo v Bruslju, kjer asistirajo poslancem.



Kaj je je porekla evropska poslanka Tanja Fajon pred dobrimi petimi leti, ko se je razvedelo, da si je sin Janeza Janše Žan Janša uredil službo v evropskem parlamentu kot pomočnik oziroma asistent evropske poslanke Patricije Šulin (SDS)?

Čez nekaj let, v začetku leta 2019 je Fajonova v svoji bruseljski pisarni zaposlila Špelo Han, hčer dolgoletnega vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana. »Čeprav ljudje verjamejo, da ima Špela zaradi mene veliko prednost, pa ima več težav kot prednosti,« se je branil Han.

Zaposlitev sina Žana Janše je oče januarja 2015 vzel v bran s sklicanjem na pomoč političnemu zaporniku. »Če ste včeraj slišali izjavo predsednika Evropske ljudske stranke, to ni edina pomoč, ki jo je Evropa nudila družini političnega zapornika« je dejal Janša.

Izjava predsednika SDS je zanimiva, ker je v pismu predsednici evropske komisije in sveta lani jeseni spomnil, da so bile leta 2014 v Sloveniji ukradene volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov, nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Pri Milanu Zveru se je kot asistentka v Bruslju že pred leti zaposlila Petra Škrinjar, hči zdajšnje nadomestne poslanke SDS Mojce Škrinjar, nekdaj tudi državne sekretarke na šolskem ministrstvu.  

Kot asistentka je Romani Tomc v prvem mandatu pomagala Maja Mikanec, partnerica Žana Janše. Majo Mikanec je Tomčeva nasledila od Zofije Mazej Kukovič, evropske poslanke med letoma 2011 in 2014, njena hčer pravnica Ina Kukovič pa se je zaposlila v kabinetu druge Janševe vlade kot svetovalka za stike za javnostmi.

Hči poslanca in tajnika SD Dušana Kumra je službo dobila na Darsu. Franc Bogovič je hčer zaposlil pri sebi na občini Krško, kjer je županoval. Nika Janša, hči Janeza Janše, je leta 2012 dobila službo v družbi Plinovodi, čeprav ni ustrezala pogojem za zasedbo tega mesta in ni imela potrebnih delovnih izkušenj zahtevanih v razpisu. Tudi Janša, ki velikokrat zahteva enake vatle za vse, je takrat izjavil, da je hči imela pri iskanju službe težave zaradi svojega priimka.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24