sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Osrednja kostnice žrtev komunizma na Orlovem vrhu?

Deli na:
Osrednja kostnice žrtev komunizma na Orlovem vrhu?

Foto: Bobo

Revolucionarna oblast je po vojni uničila vojaško pokopališče na Orlovem vrhu na ljubljanskem grajskem hribu. Marko Štrovs, nekdaj vodja vladne službe za vojna grobišča, v pravkar izšli knjigi Neme priče piše, da so ostanke pokopanih domobrancev odpeljali v neznano, menda v predelavo v tovarno kleja v Zeleni jami.

V izjavi slovensko-ameriškega sveta Cleveland/Ohio leta 2009 so člani predlagali, da se to uničeno pokopališče obnovi in postavi spomenik vsem padlim v boju za svobodno, samostojno in demokratično Slovenijo, a dogaja se prav nasprotno. Oblast na Slovenskem ne dovoli postavitve nagrobnega križa umrlim na »nepravi strani«. Ljubljanska občina je, kot je opozarjal nekdanji predsednik Nove slovenske zaveze Anton Drobnič, zahtevala celo odstranitev neznatnega in že oskrunjenega križa na tem edinem domobranskem vojaškem pokopališču: »Očitno se oklepa zločinskega ukaza povojnega ministra Zorana Poliča, da je treba grobove nasprotnikov zravnati z zemljo.« Štrovs meni, da bi bila lokacija na Orlovem vrhu najprimernejša za postavitev monumentalne osrednje kostnice žrtev komunizma, kamor bi prenesli posmrtne ostanke žrtev iz brezen na Kočevskem, okolice Ljubljane in na Notranjskem. Prepričan je, da bi bilo to veliko boljši »projekt« kot postavitev še enega spomenika v Ljubljani. Spomenik vsem žrtvam naj bi, vztraja ministrstvo za delo, na ljubljanskem Kongresnem trgu stal leta 2016. Za člana vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Mitja Ferenca bo ta spomenik le nova Potemkinova vas.

Na urejenih vojaških pokopališčih v Kranju, Ljubljani in Celju je pokopanih 7.000 nemških vojakov. Kako je to mogoče? Ker za koncesionarja pri prekopih in za finance skrbita Italija in Nemčija in ne Slovenija, odgovarja Ferenc. Italijanske vojake prepeljejo v kostnico v Redipuglii (Sredipolju) v Italiji. Ni odveč poudariti, da so vojaška pokopališča vojakov, padlih na slovenskih tleh med prvo svetovno vojno, urejena v skladu z mednarodnim vojnim pravom.