pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Osnutek mreže nujne medicinske pomoči razkuril lokalne skupnosti

Deli na:
Osnutek mreže nujne medicinske pomoči razkuril lokalne skupnosti

Foto: Bobo

Osnutek mreže nujne medicinske pomoči (NMP), ki določa 12 urgentnih centrov ter 18 satelitskih urgentnih centrov, kjer bo nujna medicinska pomoč zagotovljena neprekinjeno, že sproža burne odzive predvsem v lokalnih skupnostih, kjer ne bo urgenc oz. satelitov.

Tako so v občini Kamnik in v Zdravstvenemu domu dr. Julija Polca Kamnik "šokirani" nad ukinitvijo nujne medicinske pomoči v Kamniku. V tej občini so sicer pred meseci zbrali 11.500 podpisov proti ukinitvi tamkajšnje nujne medicinske pomoči.

Direktor kamniškega zdravstvenega doma Sašo Rebolj opozarja, da "z ukinitvijo nujne medicinske pomoči v Kamniku in njeno preselitvijo v Domžale Kamnik izpade iz desetih minut, kolikor je še zadnji možni čas za oživljanje".

Kamniški župan Marjan Šarec pa meni, da delovna skupina, ki je pripravila osnutek mreže, "očitno ignorira 11.500 podpisov, ignorira naša mnenja in različne proteste". Ob tem se sprašuje: "Zakaj Domžale ja, Kamnik pa ne? Če je namen širitev te mreže zagotavljanje boljše oskrbe, potem bi pričakovali, da bo to šlo bolj navzven proti periferiji, ostaja pa vse skupaj v nekem centru."

Na osnutek mreže NMP se je včeraj odzval tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, sicer občinski svetnik v Kamniku. Kot je zapisal, za ukinitev službe NMP v Kamniku in njeno selitev v Domžale ni nobenih strokovnih argumentov, zato je treba "uporabiti vsa pravna in demokratična sredstva za zaustavitev te vladne norosti".

Od Kamnika do Celja ni predvidene enote NMP z reševalnimi vozili, na drugi strani pa so Domžale v neposredni bližini Ljubljane, opozarja Tonin. Meni tudi, da gre pri predlagani rešitvi "za sporno lobiranje članov vladne strokovne skupine, ki pripravlja spremembe", saj je po njegovih trditvah članica te strokovne skupine tudi vodja nujne medicinske pomoči v Domžalah. Ministrica za zdravje si po njegovi oceni s tovrstnimi spornimi spremembami "žal dodaja le novo točko v interpelaciji".

Podobne pomisleke kot v Kamniku so že pred pripravo mreže imeli tudi v Krškem in Ormožu.

A te očitke je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v Odmevih na TV Slovenija zavrnila. "Strokovna skupina je mrežo pripravila izključno na osnovi strokovnih kriterijev," je zatrdila. Da je center predviden v Domžalah in ne v Kamniku, je ministrica obrazložila z dejstvom, da je na območju Domžal enostavno veliko več prebivalcev. Prav tako je bilo v preteklosti več intervencij v Domžalah kot v Kamniku.

Pojasnila je, da je resda ena članica te strokovne skupine sedaj zaposlena v Domžalah, a da je bila pred tem zaposlena že tudi v urgentnem centru Ljubljana in drugih centrih ter da to delo zelo dobro pozna.

Osnutek mreže nujne medicinske pomoči, ki so ga včeraj predstavili na ministrstvu za zdravje, predvideva, da bo nujno medicinsko pomoč neprekinjeno izvajalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov.

V zdravstvenih domovih, ki ne bodo satelitski urgentni centri, bodo še naprej izvajali dežurno službo v ambulantah, za osem ur tudi ob koncih tedna. V teh zdravstvenih centrih bodo neprekinjeno v pripravljenosti tudi nujna reševalna vozila oz. reanimobili.