sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Osnovne šole s posameznimi učenci že več tednov brez vsakršnega stika

Deli na:
Osnovne šole s posameznimi učenci že več tednov brez vsakršnega stika

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo na vse ravnatelje naslovilo dopis, naj od razrednikov pridobijo podatke o številu otrok, ki se sploh ne izobražujejo na daljavo. - Foto: Profimedia

Osnovnošolsko šolanje je obvezno in obvezna je tudi udeležba pri pouku na daljavo v sedanjih razmerah. Na nekaterih šolah pa kljub mnogim poskusom s posameznimi učenci oziroma njihovimi starši že več tednov nimajo nobenega stika. So povsem neodzivni. Ali bo starše zaradi tega doletela globa od 500 do 1000 evrov? Ministrstvo za izobraževanje od ravnateljev zahteva podatke.

Vse od 16. marca, ko je vlada izdala odlok, s katerim je do nadaljnjega zaradi epidemija koronavirusa zaprla tudi vse osnovne šole, so slednje dolžne izvajati pouk na daljavo. Hkrati obstaja seveda enako kot do zdaj po zakonu o osnovni šoli tudi obveznosti učencev za redno obiskovanja pouka in obveznost staršev, da to zagotovijo.

Kljub temu smo izvedeli, da se osnovne šole soočajo tudi s problemom, da so nekateri učenci oziroma njihovi starši že vse od zaprtja šol povsem neodzivni. Učitelji ne morejo ne s posameznimi učenci ne s starši vzpostaviti nobenega kontakta, kar pomeni, da se s temi učenci sploh ne izvaja nikakršen pouk.

Šlo naj bi za posamezne primere, vendar pa bi morala vodstva šol po zakonu o osnovni šoli ob izgubi kontakta oziroma neodzivnosti, ki traja več dni ali celo več tednov, reagirati in o tem obvestiti inšpektorat za šolstvo ter center za pristojni center za socialno delo.

Osnovne šole se soočajo tudi s problemom, da so nekateri učenci oziroma njihovi starši že vse od zaprtja šol povsem neodzivni. Učitelji ne morejo ne s posameznimi učenci ne s starši vzpostaviti nobenega kontakta, kar pomeni, da se s temi učenci sploh ne izvaja nikakršen pouk.

Zakon o osnovni šoli za starše, če njihov otrok ne obiskuje pouka iz neopravičljivih razlogov, določa globo od 500 do 1000 evrov.

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo na vse ravnatelje naslovilo dopis, naj od razrednikov pridobijo podatke o številu otrok, ki se sploh ne izobražujejo na daljavo. Torej o tistih, s katerimi »niste uspeli vzpostaviti nobenega kontakta, ki bi lahko opredeljeval izobraževanje na daljavo«.

Ministrstvo zahteva pojasnilo, koliko od teh je devetošolcev (ti zaključujejo šolanje) in kratko obrazložitev vzrokov za opustitev izobraževanja. Rok, do kdaj so morale šole te podatke vpisati v posebno aplikacijo, se je iztekel včeraj.

Na ministrstvo za izobraževanje smo zato naslovili vprašanja, koliko je otrok, s katerimi šole nimajo nobenega stika, kako se soočajo s to težavo, v koliko primerih je ukrepal inšpektorat za šolstvo in v koliko primerih so vodstva osnovnih šol o izostajanju obvestila pristojne centre za socialno delo.

Zadeva je zelo resna, saj lahko opisano ravnanje učencev oziroma predvsem njihovih staršev šteje tudi kot opustitev šolanja.