vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Orožje sindikatov: Zaostritev stavke v zdravstvu

Deli na:

Stavkovni odbor dela sindikatov javnega sektorja je sklenil, da bodo zaostrili stavkovne aktivnosti v zdravstvu. Zaostritev napovedujejo tudi policisti in zaposleni na upravnih enotah. Na mejnih prehodih se bo stanje pri prometu tovornih vozil normaliziralo, saj naj bi cariniki težo svojih aktivnosti prenesli na naloge v notranjosti države.

Stavkovni odbor dela sindikatov javnega sektorja je sklenil, da bodo zaostrili stavkovne aktivnosti v zdravstvu. Zaostritev napovedujejo tudi policisti in zaposleni na upravnih enotah. Na mejnih prehodih se bo stanje pri prometu tovornih vozil normaliziralo, saj naj bi cariniki težo svojih aktivnosti prenesli na naloge v notranjosti države.

Kako naj bi potekala zaostritev v zdravstvu, bodo po napovedih vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića razkrili šele v četrtek. O tem naj bi se dokončno dogovorili vsi sindikati s področja zdravstva, ki sodelujejo v stavkovnem odboru. Po Miščevićevih besedah je med njimi tudi zdravniški sindikat Fides.

Danes podrobnostih načrtovane zaostritve v zdravstvu javnosti še niso predstavili tudi zato, ker gre za "orožje" sindikatov, ki so v spopadu z delodajalcem šibkejša stran, je dejal Miščević. Svoje aktivnosti, je pojasnil, morajo prilagajati tako, da je delodajalska stran presenečena.

Sklep, da se iz humanitarnih razlogov čakalne dobe na mejnih prehodih zmanjšajo, je po njegovih besedah naletel na ugoden odziv. Zato so se odločili, da prehod meje za tovorna vozila normalizirajo. Če pa vlada ne bo pristopila k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, bo stavkovni odbor po njegovih napovedih sprejel sklep o ponovnem zaostrovanju na mejnih prehodih.

Kot je dejal, bodo zaposlene na mejnih prehodih za zdaj razbremenili, obremenili pa druge. Po njegovem pa gre tudi za "priložnost vladi, da predahne, zajame sapo, sproži postopek pogajanj, da iščemo rešitve". Sicer bo sledila zaostritev.

Stavko bodo zaostrili tudi na upravnih enotah, je napovedal sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Drago Ščernjavič. Kot je dejal, so lahko oblike zaostritve najrazličnejše. Po Ščernjavičevih besedah daje zakon o upravnem postopku delavcu upravne enote veliko vlogo. Čas, v katerem lahko delavec opravi posamezna opravila in postopke, se lahko podaljša.


Po Ščernjavičevih besedah stavkajo na dobrih dveh tretjinah upravnih enot, operativno pa je v stavko vključenih čez 1800 zaposlenih. Če bo treba, so delavci upravnih enot predlagali tudi, da za določen čas popolnoma zaprejo vrata v upravnih enotah, je pojasnil Ščernjavič.

Prav tako bi lahko prišlo do zaostritve na davčni upravi. Ščernjavič opozarja, da je dovolj, da bi stavkali na nekaterih delovnih mestih, ki skrbijo za prenos finančnih sredstev z namenskih računov, kot so zdravstvena ali pokojninska in proračun. To pa bi za delodajalca pomenilo veliko težavo, opozarja.

Sicer pa je vodja stavkovnega odbora opozoril, da se na zaposlene v javnem sektorju "vršijo enormni pritiski", da bi nehali stavkati. Prihajalo naj bi celo do groženj z odpuščanjem stavkajočih. Na vprašanje, kdo vrši te pritiske, pa odgovarja: oblast, prek svojih posrednikov.

Janez Posedi, ki je vodil pogajalsko skupino tega dela sindikatov, dodaja, da gre očitno za koordinirano akcijo, ker so elektronska sporočila s podobno ali celo enako vsebino prihajala od generalnih sekretarjev ministrstev. Sicer pa je ocenil, da obvladujejo situacijo, sindikalna stran pa je pripravljena na dolgotrajno stavko.

Kot je povedal Miščević, stavkovni odbor načrtuje sestanek z vsemi sindikalni centralami. Predvidoma naj bi potekal v četrtek ob 11. uri.
Loading...