Revija Reporter
Slovenija

Orban Slovencem: Madžari na vas gledamo kot na prijatelje in krščanske brate

STA
917

26. jun. 2021 6:00 Osveženo: 7:11 / 26. 6. 2021

Deli na:

Viktor Orban med govorom ob dnevu državnosti v Ljubljani.

Primož Lavre

Premierji Avstrije, Hrvaške in Madžarske ter italijanski zunanji minister so na včerajšnji državni proslavi ob dnevu državnosti v Ljubljani čestitali Sloveniji ob 30. obletnici osamosvojitve. Obenem so ji zaželeli uspešno predsedovanje Svetu Evropske unije.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je Slovenijo v nagovoru označil za pomembno sosedo in gospodarsko partnerico Avstrije, ki je ni mogoče več odmisliti iz evropskega prostora.

Dejal je, da se Avstrija veseli slovenskega predsedovanja Svetu EU. Ob tem se je slovenskemu premierju Janezu Janši zahvalil, da bo med poudarki slovenskega predsedovanja tudi regija Zahodnega Balkana. Ta regija je namreč pomembna za obe državi.

Vse najboljše pri vodenju Sveta EU je Sloveniji zaželel tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Izrazil je zadovoljstvo, da se lahko zanese na znanje, ustvarjalnost, domoljubje in evropejstvo Slovenije. Zaželel je, da bi čim več prispevali k prihodnosti Evrope. "Pri tem pa lahko vedno računate na Hrvaško kot prijatelja in partnerja," je povedal.

Poudaril je, da je tisto, kar deli Slovenijo in Hrvaško, malenkost in da ju povezuje veliko več, kot ju deli. Dodal je, da Slovenija in Hrvaška najbolje razumeta, kaj se je dogajalo na tem območju pred 30 leti.

Tesno povezanost Madžarske in Slovenije pa je v nagovoru poudaril tudi madžarski premier Viktor Orban. "Madžari na vas gledamo kot na prijatelje in krščanske brate. Madžari smo veseli, da smo vaši sosedje," je dejal. Dodal je, da kolikor je močnejša, bogatejša in srečnejša je Slovenija, toliko bolje se godi tudi Madžarski.

Po mnenju italijanskega zunanjega ministra Luigija di Maia sta zelo dobri prijateljski državi tudi Slovenija in Italija. "Predvsem zato, ker delimo skupne vrednote, ki izhajajo in se tudi stekajo v naše skupno članstvo tako v EU kot v Natu," je dejal, pri čemer je izpostavil še pomen obeh narodnih manjšin v državah.

Ob tem je zagotovil podporo slovenskemu predsedovanju. Dejal je, da drugo predsedovanje Svetu EU predstavlja novo obdobje na poti svobode in demokracije, na katero je Slovenija stopila pred 30 leti. "Močno zaupamo v sposobnost Slovenije, da vodi EU v tem občutljivem času," je dejal.