Revija Reporter
Slovenija

Orban daje milijone za madžarsko manjšino v Sloveniji

STA

23. jan. 2017 15:22 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Za športno akademijo so pomurski Madžari iz Budimpešte že dobili nekaj čez dva milijona evrov

Madžarska bo svoji manjšini v Sloveniji letos za različne projekte namenila več milijonov evrov, med drugim za spodbujanje gospodarskega razvoja na območju manjšine 1,7 milijona evrov, za vzpostavitev športne akademije v Lendavi pa dva milijona evrov.

Razpis za spodbujanje podjetniške iniciative in gospodarskega razvoja na območju narodnostne skupnosti v Prekmurju, to je na območju občin Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava, kjer živi večina slovenskih Madžarov, bo februarja ali marca, kdo in pod kakšnimi pogoji bo lahko dobil denar, pa še ni znano.

Kot je za STA povedal predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath, so več informacij pričakovali v kratkem, vendar so za 20. januar predvideni obisk državnega sekretarja madžarskega ministrstva za zunanje zadeve preložili. "Projekt finančne pomoči madžarske države bo potekal še naslednji dve leti, ko naj bi bilo zagotovljenih še več sredstev kot letos," je dodal Horvath.

Denar bodo razdeljevali z razpisom prek Zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava, ki ga je na začetku decembra ustanovila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Madžarska država je namreč zahtevala, da krovna manjšinska organizacija v ta namen ustanovi organizacijo za upravljanjem s tem denarjem, ker pod okriljem skupnosti že delujeta dva zavoda, so zato ustanovili še enega, za vršilca dolžnosti pa imenovali Jožefa Horvatha.

Zavod ima sedemčlanski svet, v njem je pet članov, ki jih imenujejo občinske madžarske skupnosti, enega zaposleni v zavodu, enega pa predsednik sveta omenjene skupnosti izmed zainteresirane javnosti.

Za športno akademijo so pomurski Madžari že dobili nekaj čez dva milijona evrov, s tem pa bodo v dobrem letu v Lendavi zgradili dijaški dom in potrebno infrastrukturo. Na akademiji želijo mladim, ki se zanimajo predvsem za nogomet, pa tudi za odbojko, omogočiti kakovostne treninge in ustrezno izobrazbo, pri tem se bodo povezali z lendavsko dvojezično srednjo šolo.

Tako bodo lahko to šolo obiskovali tudi pripadniki skupnosti, ki živijo zunaj Lendave, projektu pa so naklonjeni tako občina Lendava kot ministrstvo za izobraževanje in Slovenska nogometna zveza.

Ob tem bo madžarska skupnost v Sloveniji od matične države dobila še 330.000 evrov za dodatne programe v dvojezičnih vrtcih in dodatnih 100.000 evrov za podporo verskemu življenju.

Za letos pri skupnosti načrtujejo še obnovo hiše Gyorgya Dobronokija v Dobrovniku, za kar so dobili okoli 170.000 evrov, približno toliko denarja pa od Madžarske tudi za obnovo etnografske hiše v Motvarjevcih.

Za potrebe skupnosti po besedah Horvatha z madžarske strani letno dobijo približno 100.000 evrov, letos pa naj bi, tudi z različnih razpisov, dobili še več.