pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oranžni safari na medije

Deli na:

Vladajoča levica se pripravlja na čistke na RTV Slovenija. Na seznamu za odstrel so kot prvi urednik MMC Uroš Urbanija, moteči so tudi Rosvita Pesek, Jože Možina, pa ekipa Pogledov in še nekatera imena. Duhove buri tudi osnutek zakona o medijih, ki bi zaradi "sovražnega govora" omogočal prepoved izhajanja medija.

Ministrstvo za kulturo zavaja javnost v trditvi, da po novem osnutku zakona o medijih inšpektor zaradi »sovražnega govora« ne bo prepovedal izhajanja medija, saj bo to še vedno lahko storil. Vodja poslanske skupine Zares, Cveta Zalokar Oražem, strankarska tovarišica ministrice za kulturo, pa bi iz službe vrgla tudi kakšnega slabega novinarja. Na RTVS se že pripravljajo na čistke: po referendumu naj bi odstavili odgovornega urednika MMC Uroša Urbanijo, spletni portal pa spremenili v podobno vladno trobilo, kot je STA.

V prvem osnutku zakona o medijih je največ razburjenja povzročilo določilo, da lahko inšpektor zaradi domnevnega spodbujanja k nasilju, nestrpnosti in neenakopravnosti medijem prepove opravljanje dejavnosti, torej izhajanje medija. Prejšnji ponedeljek so v oddaji Tednik na TVS predlagani zakon sesuli tako medijski kot pravni strokovnjaki. Ko se je generalni direktor direktorata za medije Vojko Stopar nazadnje branil celo z argumentom, da je pri branju zakonskega predloga potrebno nekaj pravnega znanja, ga je do konca razsul odvetnik Peter Čeferin:

»Povsem nesprejemljivo je, da lahko inšpektor vzame mediju dovoljenje za delo zaradi dejanj, ki bi v demokratični družbi morala biti dovoljena oziroma glede katerih je v demokratični družbi dopuščen tudi bolj polemičen – in celo žaljiv – dialog. Taka je tudi praksa Evropskega sodišča za človekove pravice, ki dopušča polemičen in celo v določenih primerih žaljiv dialog, komentar in tako dalje. Osnutek zakona o medijih vsebuje po moji oceni vrsto povsem nesprejemljivih določb, ki pomenijo cenzuro in celo spominjajo na razvpiti 133. člen nekdanjega jugoslovanskega kazenskega zakona, ki je med drugim določal, da se kaznuje celo tisti, ki s hudobnim namenom neresnično prikazuje politične razmere v državi.«


Novi osnutek, nove laži
Dva dni po omenjeni oddaji je ministrstvo za kulturo na svoji spletni strani objavilo novi osnutek zakona o medijih. Na vprašanje novinarke Dela glede možnosti prepovedi izhajanja medija zaradi »sovražnega govora«, je Stopar odgovoril: »To je bila nekoliko nerodna dikcija, zato smo besedilo popravilo tako, da inšpektor lahko prepove oddajanje oddaje ali rubrike in ne same poslovne dejavnosti.« Če bi inšpektor ocenil, da gre za sovražni govor, bi lahko ukinil denimo rubriko Rolanje po sceni v Mladini ali kakšno podobno kje drugje oziroma neko oddajo na radiu ali televiziji, kar je še vedno sporno, čeprav manj.

VEČ V TISKANI IZDAJI