panterjeva mušnica Svet24.si

Pojedla izjemno strupeno panterjevo mušnico in ...

trisat, nanosatelit Svet24.si

Slovenski nanosatelit Trisat zaključil svoje ...

edvard-jurjevec, športni-center-prodnik Necenzurirano

Poplave so mu odnesle čolnarno, zgrajeno na ...

z neba jansa-pl4 Reporter.si

Zmaga mu pada z neba: kdo še sploh lahko ustavi ...

bosna in hercegovina poplave Ekipa

Velika žalost v BiH: Nekdanji nogometaš izgubil ...

Petra Pogorevc, Val Fürst Revija Stop

Čas za veselje na Mali sceni MGL

ante simundza maribor gw Ekipa

Ante Šimundža je po porazu poslal ostro in ...

Slovenija

Opozicija zbada Goloba: Vsak tretji mesec se ukvarjamo s kandidatom za novega ministra

Deli na:
Opozicija zbada Goloba: Vsak tretji mesec se ukvarjamo s kandidatom za novega ministra

Poslanci SD v DZ - Foto: DZ/Matija Sušnik

V opoziciji so kritični do kandidatov za obrambnega ministra Boruta Sajovica in ministra za vzgojo in izobraževanje Vinka Logaja, na današnjem glasovanju v DZ ju ne bodo podprli. Sajovicu so denimo očitali pomanjkanje poznavanja področja obrambe, Logaju pa nezadostna pojasnila na predstavitvi na odboru. Kritični so tudi do številnih menjav v vladi.

Alenka Helbl (SDS) je v predstavitvi stališča poslanske skupine naštela vse ministre, ki so doslej že zapustili vlado Roberta Goloba, in navedla, da se v DZ v povprečju vsak tretji mesec ukvarjajo s kandidatom za novega ministra. "In ne boste verjeli, vsak kandidat je glede na razprave koalicijskih poslancev, glede na njihova stališča bolj usposobljen, bolj izkušen in še večji strokovnjak," je dejala.

Pri kandidatu Sajovicu se v SDS po njenih besedah sprašujejo, kje je pridobil znanja in izkušnje za vodenje obrambnega ministrstva. Kot je dejala, mu sicer ne morejo očitati, da v času predsedovanja krajevni skupnosti in županovanja ni spoznal sistema civilne zaščite in reševanja, a "to vseeno ni dovolj". Sajovic se po njenih besedah v zadnjih dveh letih z obrambo "tako rekoč sploh ni ukvarjal". Tako se je Helbl vprašala, ali bo "zmožen nadzorovati in voditi ta obsežen sistem ali bo le marioneta Damirja Črnčeca, kot se govori po hodnikih". Omenila je tudi vprašanja o izvoru Sajovičevega premoženja, ki da je glede na njegove pretekle funkcije nesorazmerno veliko.

Logaja je Helbl označila za sivo eminenco v šolstvu, kjer je že več kot 40 let, tudi na odločevalskih in političnih funkcijah, "pa nikoli za nič kriv". Logaj na predstavitvi pred matičnim odborom "ni z argumenti in dokazi ovrgel očitkov o mobingu, o negospodarnem trošenju javnega denarja in vmešavanju v imenovanje njegove naslednice na zavodu za šolstvo, zgolj odgovora 'v celoti zavračam očitke' in 'nič ni res' pač nista dovolj," je bila ostra. Kot je navedla, slovensko šolstvo medtem doživlja največjo krizo v samostojni Sloveniji. Kako zelo zgrešeno politiko na tem področju pelje vlada, po njenih besedah kažejo tudi "primeri, ko se na ministrstvu ukvarjajo z zadevami, ki so manj pomembne, tiščijo pa glavo v pesek tam, kjer sistem razpada". "Je vprašanje mesnega obroka ali obroka z ali brez svinjine res ena ključnih težav naših vzgojno-izobraževalnih zavodov ali pa smo tudi tu priča škodljivi politični preračunljivosti in populizmu?" jo je zanimalo.



Tako Helbl kot Janez Žakelj (NSi) sta opomnila, da tudi po današnjem imenovanju ministrska ekipa še ne bo popolna, saj bo treba poiskati še naslednika ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki je odstopila. Kot je dejal Žakelj, so v NSi trdno prepričani, da bi bilo po toliko menjavah "najbolje, da bi celotna vlada s premierjem vred odšla in dala možnost kompetentni ekipi, ne ekipi tako imenovanih novih obrazov, ampak resnim in odgovornim strokovnjakom oziroma politikom, ki vedo, kakšne so njihove dolžnosti in kompetence, da je njihov osnovni namen služiti v dobro države in vseh nas državljanov".

Tako za Sajovica kot za Logaja bi sicer po Žakljevih besedah težko rekli, da sta neizkušena, saj da imata dolgo in pestro poklicno življenje in mnogo različnih izkušenj. To je ocenil kot pozitivno, obenem pa opozoril na "kar nekaj prtljage, ki jim jo očitajo ljudje" in na kar kandidata "nista uspela zadovoljivo odgovoriti na predstavitvi pred pristojnima parlamentarnima odboroma". Med drugim je Žakelj napovedal, da bodo v NSi "budno spremljali nakupe osemkolesnikov, pri katerih je bil obljubljen velik, večstomilijonski prihranek". Kot pomembno je med drugim navedel tudi modernizacijo Slovenske vojske in reševanje kadrovskega primanjkljaja.

Glede Logaja je Žakelj dejal, da je vse svoje življenje v šolstvu, mnogo let tudi v "samem vrhu odločevalcev". "Če kandidat ob tem govori o potrebnih spremembah, se mi nehote postavi vprašanje, ali ne bi bilo bolje, da bi imeli za ministra mladega kandidata s svežimi idejam, ob sebi pa bi imel izkušene strokovnjake, ki sistem dobro poznajo," je pojasnil. Poudaril je, da je slovenski šolski sistem potreben celovite prenove. Kot je pojasnil, pa jih Logaj na predstaviti ni uspel prepričati z odgovori.