prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija predsednika DZ Zorčiča obtožuje zlorabe poslovnika in ga poziva k odstopu

Deli na:
Opozicija predsednika DZ Zorčiča obtožuje zlorabe poslovnika in ga poziva k odstopu

Predsednik DZ Igor Zorčič. - Foto: Primož Lavre/Reporter

V opozicijskih LMŠ, SD in Levici predsedniku DZ Igorju Zorčiču očitajo večkratno kršenje poslovnika in demokratičnih postopkov v DZ, na kar so ga opozorili tudi z obstrukcijo dela včerajšnje seje. Kot je napovedal poslanec SD Jani Prednik, bodo zahtevali sklic komisije za poslovnik, Zorčiča pa pozivajo k razmisleku o odstopu.

Poslanka LMŠ Tina Heferle in koordinator Levice Luka Mesec sta v izjavah novinarjem po seji pojasnila, da je Zorčič včeraj spregledal prizadevanja poslanca Levice Boštjana Koražije, da bi podal postopkovni predlog, s katerim je želel sicer protestirati zaradi nemira v dvorani, ko je želel obrazložiti svoj glas. Zorčič je namesto tega nadaljeval z glasovanjem in tega kljub glasnemu nasprotovanju opozicije ni prekinil. Čeprav večina opozicije sploh ni oddala svojih glasov, je glasovanje razglasil za regularno in prebral rezultat, sta povedala poslanca.

Heferletova je poudarila, da rezultat glasovanja zato ni odraz prave parlamentarne volje, saj "večina opozicijskih poslancev sploh ni glasovala, ker smo pričakovali prekinitev glasovanja". Izpostavila je, da je poslovnik "temelj, ki se ga mora držati vsak", aktualni predsednik DZ Igor Zorčič pa ga je po njenih besedah v tem tednu na obeh izrednih sejah kršil kar nekajkrat. Zato jim ni preostalo drugega, kot da v znak protesta obstruirajo sejo.

Podobno je izpostavil koordinator Levice Luka Mesec, ki je dejal, da so z obstrukcijo Zorčiču dali jasno opozorilo, da "če že izganjajo demokracijo iz države, ne morejo pričakovati, da bo opozicija tiho, ko jo bodo odvzemali državljanom, še manj pa, ko bodo v DZ kršili demokratične postopke".

Mesec je dodal še, da je bil vprašljiv sam postopek sprejemanja sklepov o nedopustnosti referendumov za protikoronske zakone, saj koalicija o tem ni predvidela nikakršne razprave. "Ljudstvu so odrekli pravico do referenduma, ne da bi DZ sploh razpravljal. Ob določenih poslanske skupine sploh niso predstavljale stališč, zakaj menijo da je to potrebno," je dodal.


Prednik pa je izpostavil, da je Slovenija demokratična država in DZ mora biti institucija, ki predstavlja osnove demokracije, njen predsednik mora varovati demokratične procese.

Tudi on je navedel, da "zadeva, ki se je danes zgodila, ni bila prva, pač pa se že nekaj tednov dogaja, da opoziciji ni omogočeno enako razpravljanje kot koaliciji". Včeraj je to po njegovih besedah doseglo vrh. To ostro obsojajo tudi v SD, ki so kot druge tri opozicijske stranke na včerajšnji seji obstruirali del glasovanja.

Napovedal je, da bodo zahtevali sklic seje komisije za poslovnik. "Glede na to, da je danes sam predsednik DZ, ki mora biti prvi varuh varuh demokracije in demokratičnih procesov, ne prvič zlorabil poslovnik, ga pozivamo k razmisleku, da zaradi neupoštevanja demokratičnih procesov in varovanja teh razmisli o svojem odstopu," je dejal Prednik.

Zorčič se je na očitke odzval na Twitterju: "Poslovnik DZ velja enako za vse poslance in dogovor z vodji poslanskih skupin o poteku seje tudi. Zlorabe niso dopustne, še najmanj pa z izmišljenim proceduralnim izgovorom, da v DZ ni bilo miru, zaradi katerega so opozicijske stranke danes obstruirale sejo." Predlagal je ogled seje in pripel tudi posnetek.

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone, ki jih je DZ potrdil v torek. Za sklep o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu je od navzočih 59 poslancev za glasovalo 46, proti 13 poslancev. Zatem so poslanci LMŠ, Levice, SD in SAB napovedali obstrukcijo. Za sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli interventnega zakona ter noveli zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi je od navzočih 51 za glasovalo 51 poslancev, proti ni bil nihče.

Sejo so zaznamovali postopkovni zapleti in več predlogov za prekinitev seje.