pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opolnoči nova rekordna podražitev goriv

Deli na:
Opolnoči nova rekordna podražitev goriv

Foto: Reuters

Opolnoči se bodo drobnoprodajne cene pogonskih goriv v Sloveniji znova zvišale in dosegle nove rekordne vrednosti. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo podražil 1,4 centa na 1,576 evra, 100-oktanski bencin za dva centa na 1,598 evra, dizelsko gorivo pa za 1,5 centa na 1,444 evra.

Zvišala se bo tudi cena kurilnega olja, in sicer za 1,7 centa na 1,076 evra za liter, so sporočili iz Petrola.

Kot je za STA pojasnil direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji (IREET) Djani Brečevič, so se v minulih dveh tednih cene surove nafte zvišale, posledično so višje tudi cene pogonskih goriv na mediteranskih borzah.

"Kljub temu, da obstajajo težave v območju z evrom zaradi dolžniške krize, je vendarle zaznati pozitivne premike oz. nekoliko ugodnejše gospodarske kazalce na ravni celotnega svetovnega gospodarstva," je dejal.

Po njegovih besedah dodaten pritisk na cene nafte predstavlja politična kriza v Siriji in Iranu, saj se lahko razširi na ostale države v regiji. To bi povzročilo dodatne motnje v oskrbovalni verigi.

Dodaten pritisk na ceno črnega zlata je povzročil tudi orkan v Mehiškem zalivu, ki je povzročil prekinitev črpanja nafte v zalivu in deloma manjši obseg obalnih rafinerij.

Po Brečevičevih besedah pa so zaradi naraščanja cen surove nafte finančni ministri skupine G7 države proizvajalke nafte pozvali, da nemudoma povečajo proizvodne kvote, saj bi tako visoke cene v nekoliko daljšem obdobju ogrozile svetovno gospodarstvo. Finančni ministri G7 so napovedali tudi, da so za znižanje cene nafte pripravljeni sprostiti tudi svoje strateške zaloge.


Kar se tiče trošarinske politike v Sloveniji, je direktor IREET pojasnil, da je naša država v primerjavi s sosednjimi državami v zadnjih letih vodila zelo aktivno trošarinsko politiko, saj je zaznati nadpovprečen dvig trošarin. Dodatno so se dajatve zvišale tudi zaradi prispevkov za izpuste CO2 in energetsko učinkovitost, kar je vplivalo na dodatno obremenitev maloprodajnih cen.

Dajatve v sestavi cene bencina znašajo več kot 50 odstotkov, pri dizelskem gorivu okoli 46 odstotkov, je dodal.

Brečevič sicer ocenjuje, da bo vlada v primeru intenzivnejšega naraščanja cene nafte in posledično cene pogonskih goriv na mediteranskih borzah zagotovo posegla po znižanju trošarin. To pa zato, ker bi visoke cene pogonskih goriv vplivale na inflacijo in negativno na standard prebivalstva.

Najbolj prodajani 95-oktanski bencin je v primerjavi s sosednjimi državami dražji le v Italiji. Tam namreč liter tega bencina po podatkih AMZS stane 1,878 evra. Vozniki pa cenejši bencin tankajo v Avstriji (1,510 evra), na Hrvaškem (1,471 evra) in na Madžarskem (1,521 evra).

100-oktanski bencin je pri nas cenejši kot v Avstriji (1,660 evra) in Italiji (1,951 evra) ter dražji kot na Hrvaškem (1,519 evra).

Dizelsko gorivo pa je cenejše v Avstriji (1,433 evra) in na Hrvaškem (1,372 evra), medtem ko je dražje v Italiji (1,767 evra) in na Madžarskem (1,524 evra), je še razvidno s spletne strani AMZS.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na osnovi 14-dnevnih povprečij.