Revija Reporter
Slovenija

Okoli 1200 ukrajinskih beguncev v Sloveniji dobilo status začasne zaščite

STA

15. apr. 2022 11:49 Osveženo: 11:59 / 15. 4. 2022

Deli na:

Ukrajinski begunci na Poljskem.

Profimedia

V Sloveniji je bilo doslej 18.415 opravljenih registracij ukrajinskih beguncev, v Sloveniji pa jih je prijavljenih 4718, saj jih večina le prečka našo državo. Status začasne zaščite jih ima trenutno 1225. Od teh jih je vlogo za pomoč urada za oskrbo in integracijo migrantov oddalo 198, odobritev pa dočakalo 43, kažejo sicer neuradni podatki.

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je v današnji izjavi za novinarje v Ljubljani potrdila, da je po podatkih policije v Sloveniji trenutno prijavljenih okoli 5000 državljanov Ukrajine, pri tem pa dodala, da se nekateri tudi že vračajo domov.

V nastanitvene centre po njenih besedah povprečno na novo sprejmejo okoli 10 oseb dnevno. Trenutno naj bi bilo v Logatcu nameščenih 325 ukrajinskih beguncev, na Debelem Rtiču 95, v Integracijski hiši Maribor pa deset.

V Sloveniji je 10. marca v veljavo stopil zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki je uvedel začasno zaščito za osebe, ki so po 24. februarju, ko je Rusija napadla Ukrajino, zbežale iz države. Begunci lahko skladno s tem zakonom pri nas zaprosijo za začasno zaščito.

Štrukljeva je danes pojasnila, da je ta status v Sloveniji doslej pridobilo nekaj čez 1000 državljanov in da so v uradu prejeli 198 vlog za pomoč. V primeru, da oseba biva na zasebnem naslovu in nima lastnih sredstev, lahko namreč pri uradu zaprosi za denarno pomoč za zasebno nastanitev ter denarno pomoč, namenjeno za preživetje.

Popolnih vlog, na podlagi katerih so lahko v uradu priznali eno od oblik denarne pomoči, je bilo po besedah Štrukljeve okoli 40, ostale pa so poslali v dopolnitev in jih bodo rešili takoj, ko bodo prejeli manjkajoče dokumente. Manjkali naj bi namreč tudi podatki, kot sta davčna številka in enotna matična številka občana (EMŠO).