DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako kolumnist spletnega medija SDS razlaga »mite« o Adolfu Hitlerju in kakšne dokaze o holokavstu želi videti?

Deli na:
Kako kolumnist spletnega medija SDS razlaga »mite« o Adolfu Hitlerju in kakšne dokaze o holokavstu želi videti?

V zvezi z zapisi Aleša Ernecla, kolumnista v mediju pod okriljem SDS, so na izraelski ambasadi opozorili, da je zanikanje ali omalovaževanje holokavsta po slovenski zakonodaji kaznivo. - Foto: YouTube

Nedavno smo pisali o kolumnistu spletnega medija SDS Nova24TV.si Alešu Erneclu, ki na tviterju razlaga »mite« o vodji nacistične Nemčije Hitlerju.

Tako je nedavno kot mit označil Hitlerjev rasizem in slovanofobijo. Vprašal sem ga, ali je mit o Hitlerju tudi to, da je najbolj odgovoren za smrt ljudi v koncentracijskih taboriščih. Odvrnil je, da o tem ni našel dokazov in naj mu jih predložim. Ko sem mu razložil, da obstajajo številna pričevanja o holokavstvu, torej nacističnem iztrebljanju Judov, me je pozval, naj predložim materialne dokaze.

A recimo ob fotografiji plinske celice v taborišču Auschwitz je zapisal, da ga je sram zame, ker mislim, da je to kak dokaz. Na predstavitev fotografije grmade očal žrtev Auschwitza pa me je zavrnil z besedami, da sem sramota za novinarski poklic. Tudi ob omembi, da med drugimi tudi ameriški muzej o holokavstu hrani imena žrtev holokavsta, je dejal, da gre za groteskno nizke epistemološke (spoznavne) standarde. Ko mu je ena od sogovornic poslala spletno povezavo do dokumentov samih nacistov, ki pričajo o holokavstu, se ni odzval.

Če bi bil Ernecl neki čudak, ki išče pozornost na tviterju, ne bi bil omembe vreden. Toda, kot rečeno, gre za kolumnista medija vladajoče stranke SDS s sedanjim premierjem Janezom Janšo na čelu. Ravno ta stranka je v Sloveniji uvedla dan spomina na holokavst. Janša se je med drugim poklonil žrtvam tega genocida v muzeju v Washingtonu.

Ker iz Erneclovih zapisov na tviterju izhaja, kot da je tudi član stranke SDS, smo na stranko naslovili vprašanje, kako bodo ukrepali zoper njega. Najprej se niso odzvali, prejšnji teden pa so nam poslali pojasnilo, da Ernecl ni več član njihove stranke od novembra 2018. Razloga, zakaj ni več član, niso navedli. Vsekakor pa je še zelo aktiven kolumnist strankinega portala Nova24TV.si, kjer imajo lastniške deleže tudi Janša in drugi vidni člani stranke. Predstavljajo ga kot »prodornega intelektualca«. Prav tako je pisec v tedniku Demokracija, ki je v lasti SDS.

Iz NOVA24TV.si so nam sicer ob prvem članku na vprašanje, ali bo Ernecl še ostal njihov kolumnist, razložili, da se od »zasebnih tvitov« svojih sodelavcev distancirajo in da ne gre za stališča njihovega medija. Da holokavsta niso nikoli zanikali. Obsojajo vse totalitarizme. Seveda pri mediju ne morejo biti odgovorni za tvite sodelavcev. Toda ne glede na to, s tem, ko mu dajejo prostor za kolumne, v javnosti promovirajo sodelavca, ki razširja takšne vsebine. Njegovi tovrstni javni zapisi jih pri mediju SDS očitno ne motijo toliko, da bi z njim prekinili sodelovanje.Kako takšno ravnanje portala pod okriljem SDS komentirajo pri Judovski skupnosti Slovenije? Pravijo, da »dvomljivce o obstoju holokavsta, ki iščejo materialne dokaze za vse zlo, povzročeno članom naše skupnosti, napotujemo na živo pričo Auschwitza, našo članico gospo Eriko Fürst. Za zgodovinska dejstva priporočamo prominentna raziskovalca in odlična poznavalca tematike, dr. Marjana Toša in dr. Renata Podberšiča. Vsi trije lahko razblinijo dvome o tem, ali je bil Hitler rasist, ali so prhe v plinskih celicah služile vzdrževanju higiene in ali so pričevanja iz taborišč anekdote.«

Enako smo glede (ne)ukrepanja medija SDS vprašali še na izraelsko ambasado na Dunaju (zaobjema tudi Slovenijo). Izraelski veleposlanik Ejal Sela poudarja, da je bil holokavst (šoah) brez dvoma genocid brez primere, totalen in sistematičen. Nacisti in njihovi kolaboranti so ga izvajali za popolno uničenje Judov, kot temelj pa so imeli antisemitsko rasistično ideologijo. Po besedah veleposlanika v času interneta zanikovalci holokavsta uporabljajo ta medij za širjenje njihovih sporočil sovraštva. To počnejo neonacisti in psevdozgodovinarji. Ob tem Sela še opozarja, da je zanikanje, omalovaževanje ali posmehovanje glede holokavsta kaznivo po 297. členu slovenskega kazenskega zakonika.

Za odziv smo prosili še nemško in ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. Z nemške ambasade so sporočili, da je bil holokavst neprimerljiv zločin zoper človečnost. Nemška vlada ostro obsoja vsak poskus zanikanja, zmanjševanja pomena ali izkrivljanja holokavsta. Ena od prioritet njihove vlade je boj zoper to in antisemitizem, vse oblike rasizma ter diskriminacijo. Vse to spodkopava osnovna demokratična načela, so zapisali.

Na ameriški ambasadi pa pravijo, da obsojajo in nasprotujejo zanikanju holokavsta ali njegovemu izkrivljanju. Enako so Američani glede antisemitizma poudarili sovraštvo, rasizem, diskriminacijo ter kršitev človekovih pravic in človekovega dostojanstva.