bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odvzem otrok, ki je šokiral Slovenijo: CSD zdaj pravi, da bi se morali otroci vrniti materi

Deli na:
Odvzem otrok, ki je šokiral Slovenijo: CSD zdaj pravi, da bi se morali otroci vrniti materi

Sodni izvršitelj je zvlekel otroke v avto, da jih odpelje k očetu. - Foto: Zarja Jana

V odmevnem primeru odvzema treh otrok materi v mučnem postopku, ki so ga mediji razkrili pred leti, se je zgodil preobrat. Strokovni delavci na CSD so namreč ocenili, da bi moralo sodišče otroke predodeliti materi, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija. Na sodišču so za STA potrdili, da so prejeli predlog za začasno odredbo.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so ob tem poudarili, da sodišče v omenjeni zadevi s strani strank prejema veliko predlogov za začasne odredbe, ki terjajo ustrezno ravnanje in odločanje sodišča.

Pojasnili so tudi, da predloge za dodelitve otrok v varstvo in vzgojo vlagajo starši. Center za socialno delo je predlagatelj zgolj v primerih, kadar predlaga ukrep za varstvo koristi otrok. Ob predlogu takega ukrepa pa lahko center za socialno delo predlaga tudi izdajo začasne odredbe.

Procesna dejanja v postopku opravlja sodnik, ki mu je zadeva dodeljena v delo. Pristojnost sodišča za odločanje v tovrstnih zadevah je predpisana z zakonom. Kadar sodišče za odločitev nima strokovnega znanja, za to določi izvedenca, ki odgovori na strokovna vprašanja, so še pojasnili na sodišču.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so za STA še pojasnili, da je zadeva sicer v fazi odločanja na ljubljanskem višjem sodišču glede pritožbe zoper sodbo okrožnega sodišča. Več podatkov o zadevi pa ne morejo posredovati, saj so zadeve s področja družinskega sodstva zaprte za javnost.

Primer je v javnosti ponovno zaokrožil pred nekaj tedni, ko je Televizija Slovenija (TVS) poročala, da so otroci od očeta že večkrat poskušali pobegniti.

Takrat se je oglasila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki jo skrbi za varnost otrok, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa je dejala, da na ministrstvu preučujejo možnosti ukrepanja.


Z ministrstva za pravosodje so danes za STA sporočili, da je služba za nadzor organizacije poslovanja sodišč na podlagi medijskih objav ravnala v skladu z zakonom o sodiščih in sodišče zaprosila za podatke in poročila o stanju reševanja zadeve. V skladu z zakonom pa mora sodišče zaprosilo ministrstva obravnavati prednostno.

Spomladi 2020 so nekateri mediji objavili posnetke, iz katerih je razvidno kričanje in upiranje otrok ob odvzemu materi. Odvzem v prisotnosti socialnega izvršitelja, policistov in socialnih delavk naj bi trajal več ur, pri čemer naj bi izvršitelj postopek želel prekiniti, a naj bi sodnica v telefonskem klicu vztrajala, da izvršbo konča.

Dogajanje je sprožilo številne poizvedbe pravosodnega ministrstva, varuha človekovih pravic in sodnega sveta z vprašanji o časovni dinamiki in nekaterih drugih vidikih obravnavanja primera.

Nadzor nad primerom sta nato opravili tudi socialna inšpekcija in ljubljansko okrožno sodišče, v postopku pa nista ugotovila nepravilnosti.

Ustavni sodniki pa ustavne pritožbe matere niso sprejeli v obravnavo oziroma so jo zavrgli, saj so ocenili, da za to ne izpolnjuje zakonskih pogojev.

Sodišče je tako pred nekaj meseci otroke dokončno dodelilo očetu, prepovedalo je tudi vsakršne stike otrok tako z materjo kot sorodniki po njeni strani, je danes poročala TVS. Po njihovih navedbah so otroci v zadnjih mesecih večkrat poskusili pobegniti, nazadnje naj bi splezali čez balkon in z vlakom pobegnili k mami 40 kilometrov stran, kamor naj bi prispeli ob enih ponoči.

Na CSD pa sodišču sedaj predlagajo, naj se otroci dodelijo materi, danes poroča portal MMC.