mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Slovenija

Odvetnik: Starši po cepljenju umrle Katje lahko odškodninsko tožijo državo!

Deli na:
Odvetnik: Starši po cepljenju umrle Katje lahko odškodninsko tožijo državo!

20-letna Katja je umrla po cepljenju s cepivom Janssen - Foto: Facebook

Kot pravi odvetnik Grebenc, v primeru Katje, ki je umrla po cepljenju s cepivom Janssen, gotovo obstaja podlaga za odškodninski zahtevek do države. Ravnanje vlade je bilo namreč v nasprotju z mnenjem zdravniške stroke. Šlo je nedvomno za napačno odločitev in to bi vlada po njegovem morala priznati.

Po poročanju časnika Dnevnik iz dokumentacije izhaja, da je ekipa ministra za zdravje Janeza Poklukarja mimo stroke spremenila predpise tako, da je cepljenje z Janssenom omogočilo izpolnjevanje pogoja PCT že na dan cepljenja. Glede na zapisnik dopisne vladne seje z dne 27. avgusta in gradivo na vladi, je razvidno, da so sporni odlok spisali na ministrstvu za zdravje. Pri tem pa so ravnali v neskladju z zdravstveno stroko.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom dr. Bojane Beović je namreč že 31. avgusta predlagala, da se to določilo popravi. Namreč tako, da bi cepljeni s Pfizerjevim cepivom uradno izpolnili status zaščitene osebe teden dni po drugem odmerku, cepljeni z drugimi cepivi pa 14 dni po polnem cepljenju. V primeru cepiva Janssen, kjer je dovolj že en odmerek, torej dva tedna po prejetem cepivu. A kljub temu je vlada 6. septembra določilo o izpolnjevanju pogoja PCT ob cepljenju z Janssenom že na isti dan, kot je bila oseba cepljena, zapisala v 2. člen novega odloka o izpolnjevanju pogoja PCT in ga na ta način uveljavila.

Pri Dnevniku so tako mnenja, da je za nedavno smrt 20- letne Katje, ki je umrla zaradi možganske krvavitve in strdkov v možganih (po besedah zdravnikov zelo verjetno kot posledice cepljenja), odgovoren neposredno minister Poklukar. Ta sicer to zavrača in pravi, da ne razmišlja o odstopu. Po tragični smrti je vlada na priporočilo posvetovalne skupine cepljenje s cepivom Janssen ustavila.Govorili smo z odvetnikom Matjažem Grebencem, specializiranim za odškodninsko pravo. Zanimalo nas je, ali bi lahko starši od nesrečne Katje od države terjali odškodnino zaradi njene smrti. Vlada je namreč preslišala predlog posvetovalne skupine pri NIJZ (zdravnikov), za spremembo ureditve, po kateri so osebe cepljene z Janssenom še isti dan lahko dobile potrdilo PCT. Kot vemo, so mnogi predvsem mladi to potrdilo videli kot potrdilo za »svobodo v javnem življenju«.

Janssen pa je bil še posebej zanimiv, saj si do potrdila PCT lahko prišel že na dan (prvega in edinega) cepljenja. Pri tem cepivu je namreč zadoščal že en odmerek za »polno« cepljenost. Na ta način so spodbujali cepljenje ravno s tem cepivom, glede katerega so nekatere evropske države v preteklih mesecih omejile njegovo uporabo. Zaradi večje verjetnosti zapletov z njim niso cepili mlajših ljudi.

Kot pravi odvetnik Grebenc, v primeru Katje gotovo obstaja podlaga za odškodninski zahtevek do države. Ravnanje vlade je bilo namreč v nasprotju z mnenjem zdravniške stroke. Šlo je nedvomno za napačno odločitev in to bi vlada po njegovem morala priznati. Jasno je bilo, zakaj je ravnala, kot je: motiv je bil doseči čim hitreje čim večjo precepljenost vseh generacij, tudi mladih. Cepljenje na način, da še isti dan dobiš potrdilo PCT, je bil bombonček namenjen temu. Od vlade se pričakuje maksimalna odgovornost glede cepljenja, česar v tem primeru ni bilo, ugotavlja Grebenc.

Loading...