testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

repolusk1 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odštevanje: 100 dni do volitev – kako se nanje pripravljajo stranke

Deli na:
Odštevanje: 100 dni do volitev – kako se nanje pripravljajo stranke

Fotografija je simbolična - Foto: Bobo

Stranke se 100 dni pred volitvami v DZ aktivno pripravljajo na volilno kampanjo, s katero bodo poskušale prepričati volivce. Ob tem poudarjajo, da bi ključno vlogo v prihajajočem obdobju morala odigrati vsebina. V delu opozicije izpostavljajo še pomen volilne udeležbe, prihajajoče volitve namreč dojemajo kot plebiscit o prihodnosti Slovenije.

V največji koalicijski stranki SDS so po besedah poslanca Jureta Ferjana tako z vsebino kot s kandidati za poslance na volitve pripravljeni. Kot je poudaril za STA, so vsake volitve pomembne, odločilne, ključne. V prihodnjih 100 dneh pa bi po njegovih besedah morali dati prednost vsebini in konkretnim projektom ter govoriti "o tem, kaj je bilo narejeno in kaj je še treba narediti, in da bo v ospredje po volitvah prišlo sodelovanje, in ne izključevanje". Zlasti slednjega je po njegovi oceni v času spopadanja z epidemijo covida-19 primanjkovalo.

Ob tem Ferjan še ocenjuje, da se je aktualna vladna koalicija od nastopa mandata "aktivno ukvarjala z realnimi problemi ljudi", kar po njegovih besedah dokazuje delo na terenu. Do volitev bo tako vlada obiskala vse statistične regije, DZ pa čaka tudi še obravnava predloga novele zakona o dohodnini. Glede preostalih projektov bo po njegovih besedah možno več povedati po današnjem koalicijskem sestanku na Brdu pri Kranju, kjer bodo med drugim obravnavali prioritete in projekte, ki jih še lahko izpeljejo do konca mandata.

Po koalicijskem sestanku je tako pričakovati tudi izjave ostalih koalicijskih partneric.

Vodja poslanske skupine stranke Konkretno Gregor Perič je sicer ob prihodu na sestanek dejal, da je v 100 dneh do volitev možno izpeljati še nekatere projekte. Prav to, da ugotovijo, katerim bodo dali prednost, pa je po njegovih besedah namen današnjega sestanka. V stranki sicer kot pomembno ocenjujejo, da se nadaljujejo vsa prizadevanja za gospodarsko okrevanje Slovenije. "Konkretno bomo ostali politični partner gospodarstva in se trudili za čim bolj razpršen razvoj Slovenije," je še napovedal.

V SD so na današnji novinarski konferenci 100 dni pred volitvami začeli plakatno akcijo "čez 100 dni na volitve vsi" in pozvali državljane k udeležbi na volitvah. "Te volitve so namreč prelomne, predstavljajo plebiscit in začetek družbenega dogovora o drugačni državi," je ob tem dejal predsednik konference SD in evropski poslanec Milan Brglez. Po njegovih besedah se bodo namreč ljudje na volitvah morali odločiti, ali želijo demokratično in socialno državo, kjer imajo možnost vsi, ali pa avtoritarni režim, ki ščiti zgolj nekatere.

Kot je še poudaril, je le z volitvami mogoče zamenjati aktualno vlado. Udeležba na volitvah je po njegovem mnenju nujna tudi zato, ker je dovolj kaosa, konfliktov, klientelizma in korupcije, ljudje pa potrebujejo drugačno Slovenijo. Socialni demokrati so po njegovih besedah pripravljeni prevzeti odgovornost. "Zavzemamo se za to, da postanemo resna evropska država, ki bo usmerjena na zahod, ki bo zagotavljala solidarnost v družbi, višje plače za vse, bo visoko razvita, zagotavljala dostopno javno zdravstvo ter spoštovanje različnosti," je dejal Brglez. Ob tem je še napovedal, da bodo prav zaradi spoštovanja različnosti vključevali, in ne izključevali. "Družbeni dogovor, ki je za tem, da prevzamemo oblast, predpostavlja, da stopimo skupaj," je še poudaril.

Tudi v Levici po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca prihajajoče parlamentarne volitve dojemajo kot plebiscit, na katerem se "bomo morali državljani odločiti, ali bomo državljani še imeli svojo državo ali pa se bo država polastila nas". Sam sicer pričakuje, da bo v naslednjih 100 dneh glavna točka polemike vprašanje, ali dopustiti, da bo aktualni premier Janez Janša ostal na oblasti, "ali pa bomo državo vzeli nazaj". Hkrati pa Mesec še poudarja, da ob tem ne smejo izzveneti enako pomembne teme, kot so vprašanje prihodnosti kapitalizma, zelena transformacija in propadanje demokracije. To bodo sicer tudi nekatere izmed ključnih točk programa Levice, ki ga v stranki v teh dneh ob prenavljanju kandidatne liste zaključujejo, je za STA navedel Mesec.

V LMŠ pa so za STA poudarili, da so na volitve pripravljeni, normalizacija pa je po njihovi oceni prva stvar, ki bo po volitvah nujna. Hkrati so prepričani, da bodo prihajajoče državnozborske volitve prinesle "vnovično vzpostavitev sistema vrednot, etičnih standardov, ravni komunikacije in dojemanja, kaj je prav in kaj narobe". "Čas je za volitve in odhod te vlade na smetišče zgodovine," še poudarjajo v stranki, hkrati pa navajajo, da DZ že dolgo ne odraža več volje volivk in volivcev, stranke, ki so pred volitvami zatrjevale, da z Janezom Janšo ne bodo sodelovale, pa so postale "sateliti stranke SDS".

Tudi v SAB poudarjajo, da bodo tokratne volitve v DZ prelomne, državljani pa bodo odločali o tem, "ali želijo ohraniti demokratično državo ali naj Slovenija dokončno zdrsne v avtoritarni način vodenja, kjer bodo nadzorni mehanizmi pokorjeni in odpravljeni". Poudarjajo še, da je ob tem pomembno zavedanje, da so za delovanje v politiki nujne izkušnje, prek katerih volivci natančno vedo, kaj je nekdo naredil in s kom je sodeloval. "Ni odveč opozorilo, da novi obrazi prinašajo tveganja in neznanke. Kot vemo, so v preteklosti prav oni pomagali pri vzpostavitvi dveh Janševih vlad," so v stranki navedli za STA.

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič pa, kot je dejal za STA, ne želi komentirati, ali bodo naslednje volitve plebiscitarne. Kot je poudaril, je prav, da se stranke na vsake štiri leta pomerijo na volitvah, volivci pa se odločijo, komu bodo izkazali zaupanje. DeSUS bo po njegovih besedah tudi na letošnjih volitvah nastopil samostojno, Jasnič pa pričakuje, da bodo dosegli dober rezultat, ki jim bo omogočil prestop parlamentarnega praga.