Revija Reporter
Slovenija

Odprti oddelek zapora!? Privilegiran status Mateja Raščana

Nenad Glücks

13. okt. 2017 6:00 Osveženo: 10:23 / 13. 10. 2017

Deli na:

Kdo je grobarju nekdaj uspešne firme Delo Revije omogočil lagodno prestajanje zaporne kazni na odprtem oddelku? Nihče drug kot tožilec specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič.

Slednji je z Raščanom podpisal sporazum o priznanju krivde, po katerem je obtoženec v zameno za priznanje krivde za zlorabo položaja in poslovno goljufijo dobil darilo v obliki štiriletne zaporne kazni, vendar na odprtem oddelku zapora. Smešna kazen za nekoga, ki je družbi povzročil za vsaj 11 milijonov evrov škode.

Sodnica Alja Kratovac je, kot so nam pojasnili na okrožnem sodišču v Ljubljani, vezana na sporazum o priznanju krivde. Gre za stvar tožilca in obtoženca. Sodnik mora sporazum upoštevati v celoti, vključno z višino kazni in načinom prestajanja. Ostaja vprašanje, s čim si je Raščan pri tožilcu Valenčiču spogajal tak privilegiran položaj. Odprti oddelek pomeni, da ima obsojenec pri sebi lahko mobilni telefon, lahko uporablja internet, ima proste izhode zunaj zapora do petkrat mesečno.

Po poročanju MMC RTV Slovenija okrožno sodišče v Ljubljani danes ni izreklo sodbe, saj se Raščan ni pojavil v sodni dvorani. Ponovni poskus bo prihodnji petek.