Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odločilni 21. september

Deli na:

Volivke in volivci bodo danes na petih parlamentarnih volitvah v samostojni Sloveniji izbirali novo sestavo državnega zbora. Po vsej Sloveniji se bo natanko ob 7. uri odprlo več kot 3300 volišč, na katerih bo 1,6 milijona volilnih upravičencev lahko glasovalo do 19. ure. Dotlej še vedno velja volilni molk.

Volivke in volivci bodo danes na petih parlamentarnih volitvah v samostojni Sloveniji izbirali novo sestavo državnega zbora. Po vsej Sloveniji se bo natanko ob 7. uri odprlo več kot 3300 volišč, na katerih bo 1,6 milijona volilnih upravičencev lahko glasovalo do 19. ure. Dotlej še vedno velja volilni molk.

Med 7. in 19. uro bo odprtih 3314 rednih volišč, 54 volišč, na katerih bodo glasovali volivci zunaj kraja stalnega prebivališča, in 60 volišč za invalide. Glasovanje bo potekalo tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po lokalnem času. Odprtih bo tudi 37 volišč za volitve poslanca madžarske narodne skupnosti ter 54 volišč za poslanca italijanske manjšine.

Volivke in volivci bodo na tokratnih volitvah izbirali med 1172 kandidati, ki se potegujejo za 88 poslanskih mest. Za dva poslanca italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti pa je tokrat deset kandidatov. Na letošnjih parlamentarnih volitvah sicer nastopa 17 strankarskih list, od tega 15 v vseh osmih volilnih enotah.

Volivke in volivci - v splošni volilni imenik je za letošnje volitve vpisanih 1.650.356 volilnih upravičencev - so v minulem tednu na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega bo lahko volivec prinesel s seboj na volišče. Volil pa bo lahko tudi, če vabila ne bo imel pri sebi, in sicer z veljavnim osebnim dokumentom, na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi v nedeljo izdali na upravni enoti.

Po prihodu na volišče bo volivec prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, da se glasuje samo za enega kandidata oz. eno kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom in priimkom kandidata oz. kandidatke. Glasovnica pa bo veljavna tudi, če bo volivec sicer glasoval drugače, vendar bo njegova volja kljub temu jasno razvidna.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure zjutraj prijavijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba direktorata za upravne notranje zadeve pri notranjem ministrstvu.