Revija Reporter
Slovenija

Odkup serije o Titu, ki jo lahko gledamo na HTV, je za RTV Slovenija predrag

Igor Kršinar

28. jul. 2019 6:45 Osveženo: 6:45 / 28. 7. 2019

Deli na:

Josip Broz Tito

Profimedia

Vrdoljakovo serijo o Titu lahko gledamo samo na Hrvaški televiziji, za RTV Slovenija naj bi bil odkup predrag.

Na Hrvaški televiziji (HTV) ponavljajo dokumentarno-igrano serijo Tito, ki jo je režiral Antun Vrdoljak. Na sporedu je vsak dan od ponedeljka do četrtka ob 20. uri na prvem programu HTV. Prejšnji ponedeljek so prikazali Titovo rusko ujetništvo, v torek njegovo partijsko dejavnost in početje v Moskvi (kako je ovajal tovariše, ki so izginili v stalinskih čistkah), v sredo NOB (vstaja, Užiška republika, Neretva, Sutjeska), v četrtek prevzemanje oblasti ob koncu vojne na Hrvaškem (likvidacije pred koncem vojne), ta ponedeljek pa bodo prikazali povojne poboje v Sloveniji.

Med drugim so uprizorili streljanje ujetnikov v Teznem pri Mariboru, kot so ga opisale priče tega zločina. V oddaji so nastopili tudi slovenski gostje: zgodovinarja dr. Mitja Ferenc in dr. Jerca Vodušek Starič, pokojna visoka oznovca Albert Svetina Erno in Zdenko Zavadlav ter bivši predsednik republike Milan Kučan.

Ko so leta 2010 serijo prvič predvajali na HTV, si jo je ogledalo skoraj milijon gledalcev. Na RTV Slovenija so nam odgovorili, da so se za odkup oddaje zanimali že ob njenem premiernem predvajanju: »Vendar je težava v tem, da sta koproducenta serije – Hrvaška radiotelevizija in Mediteran film – ob pripravi zagotovila pravice za arhivski material, ki pomeni velik del serije, samo za ozemlje republike Hrvaške.

Torej nam koproducenta serije ne moreta prodati, dokler ne odkupita pravic uporabe arhivskega gradiva tudi za predvajanje v Sloveniji. Če bi zahtevala, da to uredimo sami, bi bili skupni stroški po našem mnenju enostavno previsoki.«