Revija Reporter
Slovenija

Od pravnomočnosti obtožnice zoper Zorana Jankovića sta minili že skoraj dve leti, sodnica Mojca Kocjančič pa že skoraj tri mesece odloča o (ne)izločitvi dokazov

Nenad Glücks

25. avg. 2020 6:53 Osveženo: 6:55 / 25. 8. 2020

Deli na:

Poleg Zorana Jankovića je obtoženih še osem oseb, gre pa za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja, oškodovanje evropskih sredstev in preslepitve bank pri pridobivanju posojil.

Bobo

Na okrožnem sodišču v Ljubljani poteka sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za eno od zadev v primeru gradnje športnega parka Stožice, kjer smo morali na koncu davkoplačevalci pokriti več kot stomilijonsko bančno luknjo.

Poleg Jankovića je obtoženih še osem oseb, gre pa za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja, oškodovanje evropskih sredstev in preslepitve bank pri pridobivanju posojil. Janković naj bi podpisal sporne pogodbe za 1,8 mio evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S tem je postala družba Grep kreditno sposobna in je pri NLB leta 2010 lahko najela za več kot 50 mio evrov kredita. Mestna občina Ljubljana pa je tako prišla do 9,4 milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in iz evropskih sredstev. Janković vse očitke zavrača.
Toda pozor, obtožnica v tej zadevi je postala pravnomočna septembra 2018, torej pred skoraj dvema letoma. Kljub temu je bil predobravnavni narok šele marca letos, leto in pol zatem! Postopek je nato dva meseca in pol stal zaradi epidemije covida-19. Kot so nam sporočili z okrožnega sodišča v Ljubljani (sodi sodnica Mojca Kocjančič), je bil 5. junija izveden narok, na katerem so zagovorniki obtožencev predlagali izločitev dokazov.

Toda sodnica Kocjančičeva v skoraj treh mesecih še ni izdala sklepa o tem, zato še ni določen datum za glavno obravnavo. Vprašanje je torej: kdaj bo končno odločila glede (ne)izločitve dokazov in nadaljevala z naroki. Sojenje se ni niti še dobro začelo, od obtožnice pa sta minili že skoraj dve leti.