pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Od odvetnika nekdanjega šefa Udbe do ustavnega sodnika? Ne le Silvu Gorencu in Zdravku Počivalšku, Urban Vrtačnik je brezplačno pomagal tudi Mateju Toninu!

Deli na:
Od odvetnika nekdanjega šefa Udbe do ustavnega sodnika? Ne le Silvu Gorencu in Zdravku Počivalšku, Urban Vrtačnik je brezplačno pomagal tudi Mateju Toninu!

Ljubljanski odvetnik Urban Vrtačnik in nekdanji šef jugoslovanske Udbe Silvo Gorenc. - Foto: Primož Lavre

Odvetnik Urban Vrtačnik, ki se poteguje za ustavnega sodnika, ni zastopal le prvaka SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ampak je brezplačno napisal pravno mnenje, ki je bilo ugodno za prvaka NSI in sedanjega obrambnega ministra Mateja Tonina, ko je bil predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Zaradi spora med Knovsom in Sovo glede vpogleda v tajne podatke o zaposlenih v obveščevalni službi je predsednik komisije Tonin pridobil pravno mnenje dveh strokovnjakov, in sicer dr. Anžeta Erbežnika in dr. Urbana Vrtačnika, ki sta vsaka svoji pravni mnenji za Knovs napisala brezplačno.

V odvetniški pisarni Vrtačnik so pritrdili Toninu, da »prevetritev zaposlovanja oz. spoštovanje ustave in zakona pri zaposlovanju posameznikov sodi v pristojnost Knovsa v razmerju do nadzora delovanja Sove«. Ocenili so tudi, da je treba določbe zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb razlagati ekstenzivno, to je »v pride kar največjemu nadzoru, ki je še skladen z namenom nadzora.«

V prejšnjem poskusu je za ustavnega sodnika kandidiral Anže Erbežnik, ki sta mu kljub podpori vladajoče koalicije za izvolitev zmanjkala dva poslanca glasova. Podobno naj bi bil zdaj favorit vladajoče koalicije za ustavnega sodnika Urban Vrtačnik, ki je nedavno dopolnil 40 let, kar je pogoj za opravljanje funkcije ustavnega sodnika.

Kot smo že poročali, je Vrtačnik junija letos kot odvetnik zastopal ministra Počivalška, pri kateremu je NPU opravil hišne preiskave v zadevi respiratorji in pridržal ga do poznih večernih ur. Nekaj let prej pa je kot odvetnik zastopal nekdanjega šefa jugoslovanske Udbe Silva Gorenca v kazenski tožbi zoper raziskovalca Romana Leljaka in pisca teh vrstic.