pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, pomanjkanje Necenzurirano

Pogovoriti se moramo o trgovcih #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

anneliese-kohlmann Odkrito.si

Zgodba o eni najbolj hudobnih žensk v zgodovini

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Očitno škodljiv" posek dreves razburil Koper

Deli na:
"Očitno škodljiv" posek dreves razburil Koper

Foto: Arhiv Reporterja

Nekatere prebivalce Kopra je razburil posek dreves v središču mesta na zemljišču prihodnjega objekta Levji grad nasproti banke Intesa Sanpaolo. Dejanje označujejo kot barbarsko, koprsko občino in različne ustanove ter nadzorne organe pa pozivajo, naj posege v prostor končajo. Investitor, družba Grafist, obljublja, da bodo drevesa nadomestili.

Krajani, člani sveta Krajevne skupnosti Koper - Center, so na "očitno škodljiv" posek opozorili na torkovem protestu. Kot je po poročanju Primorskih novic povedal predsednik sveta Jadran Čalija, "brezvestno početje lokalnega gradbinca razkriva vso bedo, neznanje in kaos upravljanja z mestom, ki ječi pod posledicami investicijskega kriminala v preteklosti". "Mesto, predvsem pa njegovo zgodovinsko jedro, ne more biti razumljeno in obravnavano kot izključno tržno blago," je dejal.

Na pozive občini in odgovornim, naj ukrepajo, je višja naravovarstvena svetovalka in krajinska arhitektka v piranski enoti zavoda za varstvo narave Tina Trampuš za Primorske novice pojasnila, da park, kjer so bila posekana drevesa, nima statusa naravne vrednote, zato investitor za posege ne potrebuje njihovega soglasja. Meni, da bi lahko le občina v prostorskih dokumentih določila ohranitev dreves ali pa bi, denimo, sprejela poseben odlok, ki bi natančneje opredelil območja zelenih površin.


V koprski občini so zaradi poseka razočarani, saj je šlo za enega zadnjih večjih zelenih območij v neposredni bližini zgodovinskega mestnega jedra, ki ga niti nove zasaditve in ozelenitve ne bodo mogle ustrezno nadomestiti, je za časopis opozoril Mitja Volčanšek iz občinske službe za odnose z javnostmi.

Kot je pojasnil, je občina priložnost, da na tej lokaciji zagotovi okoljsko in družbeno bistveno sprejemljivejši projekt, zapravila že pred desetletjem, ko je bilo investitorju izdano pravnomočno in dokončno dovoljenje za gradnjo. Ne glede na to bo občina po njegovih besedah z investitorjem skušala doseči dogovor o boljši rešitvi za ta prostor, ki bi v večji meri sledila javnemu interesu.

V Grafistu so v odzivu obljubili, da bodo vsa posekana drevesa nadomestili z novimi, za kar da so pripravili bogat načrt zasaditve. Na mestu posekanih dreves bo tako nastal park, v katerem bo število dreves podvojeno, zatrjujejo. "Po načrtovani parkovni zasaditvi bodo vsa posajena drevesa že visoka in starejša ter bodo že takoj ob zasaditvi nudila prebivalcem in obiskovalcem prijetno senco. Park bo odprtega značaja in bo prilagojen vsem starostnim skupinam," so še zapisali.