ženska telefonira Dobra karma

Kam vas v resnici vodijo vaša predvidevanja?

meghan markle, princ harry Svet24.si

Kraljica je Harryju in Meghan to prepovedala, ...

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Slovenija

Ocena Zalarja in Križaniča

Deli na:

Poslanec SDS Jože Tanko premiera Boruta Pahorja sprašuje, ali tudi po obvestilu generalne državne tožilke Barbare Brezigar o nezakonitem delovanju pravosodnega ministra Aleša Zalarja še vztraja, da ta deluje zakonito. Tanka še zanima, ali Pahor intervencijo finančnega ministra Franca Križaniča ocenjuje kot politični pritisk in zlorabo položaja.

Brezigarjeva je v imenu vrhovnega državnega tožilstva in v navzočnosti vseh enajstih vodij okrožnih državnih tožilstev predsednika države Danila Türka, predsednika DZ Pavla Gantarja in premiera v petek obvestila o nezakonitem ravnanju ministra Zalarja ter o njegovih nedopustnih pritiskih na državne tožilce, v pisnem vprašanju Pahorju navaja Tanko.

Kot pojasnjuje, je Zalar že 9. januarja vodjem okrožnih državnih tožilstev zagrozil z "rumenim kartonom pred izključitvijo". Ko pa je postalo jasno, nadaljuje Tanko, da se 15. januarja ne bodo odzvali njegovemu povabilu na pogovor, je nekatere vodje osebno poklical in nanje začel izvajati neposreden pritisk.

Poslanca preseneča, da je Zalar vodje okrožnih državnih tožilstev povabil na pogovor mimo vrhovnega državnega tožilstva. S tem je po poslančevih ocenah "jasno pokazal svoj odnos do institucije in njenega vodstva ter tako grobo posegel v neodvisno pravosodno institucijo".

Ob tem Pahorja sprašuje tudi, kako ocenjuje ravnanja ministra za finance. Ta se je po njegovih navedbah večkrat poslužil pritiskov, s katerimi je hotel vplivati k sprejemu odločitev, ki so ustrezale njegovim političnim interesom. Spomnil je na "pritiske na nekdanjo predsednico nadzornega sveta NLB Stanislavo Zadravec Caprirolo, ki je bila kasneje razrešena, in na direktorja Agencije za trg vrednostnih papirje Damjana Žuglja".

Zadnje dni pa odmevajo informacije, da je minister Križanič posredoval pri dekanu Ekonomske fakultete Dušanu Mramorju, "da bi slednji dosegel zamenjavo enega od članov komisije pri zagovoru doktorske disertacije ministrove uslužbenke Katje Božič". Te navedbe je potrdil tudi dekan Ekonomske fakultete, v pismu Pahorju še pojasnjuje Tanko.

loading...
Loading...