polna luna 4 Dobra karma

Tedenski horoskop: polna luna tokrat prinaša ...

prevara, obvestilo Svet24.si

FOTO: Podarili naj bi čevlje in majice, v resnici...

jansa smucanje tw Reporter.si

Janez Janša z lažnim pripisom pod fotografijo ...

Jelko Kacin Svet24.si

Jelko Kacin: Omilitev nekaterih ukrepov morda že ...

Zdravko Počivalšek Necenzurirano

Nova zgodba, novi sumi pri poslih z maskami

Jon Ola Sand Odkrito.si

Žalostno slovo od melodij

jan plestenjak Njena.si

Jan Plestenjak šokiral z novim videzom

Slovenija

Ocena Zalarja in Križaniča

Deli na:

Poslanec SDS Jože Tanko premiera Boruta Pahorja sprašuje, ali tudi po obvestilu generalne državne tožilke Barbare Brezigar o nezakonitem delovanju pravosodnega ministra Aleša Zalarja še vztraja, da ta deluje zakonito. Tanka še zanima, ali Pahor intervencijo finančnega ministra Franca Križaniča ocenjuje kot politični pritisk in zlorabo položaja.

Brezigarjeva je v imenu vrhovnega državnega tožilstva in v navzočnosti vseh enajstih vodij okrožnih državnih tožilstev predsednika države Danila Türka, predsednika DZ Pavla Gantarja in premiera v petek obvestila o nezakonitem ravnanju ministra Zalarja ter o njegovih nedopustnih pritiskih na državne tožilce, v pisnem vprašanju Pahorju navaja Tanko.

Kot pojasnjuje, je Zalar že 9. januarja vodjem okrožnih državnih tožilstev zagrozil z "rumenim kartonom pred izključitvijo". Ko pa je postalo jasno, nadaljuje Tanko, da se 15. januarja ne bodo odzvali njegovemu povabilu na pogovor, je nekatere vodje osebno poklical in nanje začel izvajati neposreden pritisk.

Poslanca preseneča, da je Zalar vodje okrožnih državnih tožilstev povabil na pogovor mimo vrhovnega državnega tožilstva. S tem je po poslančevih ocenah "jasno pokazal svoj odnos do institucije in njenega vodstva ter tako grobo posegel v neodvisno pravosodno institucijo".

Ob tem Pahorja sprašuje tudi, kako ocenjuje ravnanja ministra za finance. Ta se je po njegovih navedbah večkrat poslužil pritiskov, s katerimi je hotel vplivati k sprejemu odločitev, ki so ustrezale njegovim političnim interesom. Spomnil je na "pritiske na nekdanjo predsednico nadzornega sveta NLB Stanislavo Zadravec Caprirolo, ki je bila kasneje razrešena, in na direktorja Agencije za trg vrednostnih papirje Damjana Žuglja".

Zadnje dni pa odmevajo informacije, da je minister Križanič posredoval pri dekanu Ekonomske fakultete Dušanu Mramorju, "da bi slednji dosegel zamenjavo enega od članov komisije pri zagovoru doktorske disertacije ministrove uslužbenke Katje Božič". Te navedbe je potrdil tudi dekan Ekonomske fakultete, v pismu Pahorju še pojasnjuje Tanko.

loading...
Loading...