GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ocena Zalarja in Križaniča

Deli na:

Poslanec SDS Jože Tanko premiera Boruta Pahorja sprašuje, ali tudi po obvestilu generalne državne tožilke Barbare Brezigar o nezakonitem delovanju pravosodnega ministra Aleša Zalarja še vztraja, da ta deluje zakonito. Tanka še zanima, ali Pahor intervencijo finančnega ministra Franca Križaniča ocenjuje kot politični pritisk in zlorabo položaja.

Brezigarjeva je v imenu vrhovnega državnega tožilstva in v navzočnosti vseh enajstih vodij okrožnih državnih tožilstev predsednika države Danila Türka, predsednika DZ Pavla Gantarja in premiera v petek obvestila o nezakonitem ravnanju ministra Zalarja ter o njegovih nedopustnih pritiskih na državne tožilce, v pisnem vprašanju Pahorju navaja Tanko.

Kot pojasnjuje, je Zalar že 9. januarja vodjem okrožnih državnih tožilstev zagrozil z "rumenim kartonom pred izključitvijo". Ko pa je postalo jasno, nadaljuje Tanko, da se 15. januarja ne bodo odzvali njegovemu povabilu na pogovor, je nekatere vodje osebno poklical in nanje začel izvajati neposreden pritisk.

Poslanca preseneča, da je Zalar vodje okrožnih državnih tožilstev povabil na pogovor mimo vrhovnega državnega tožilstva. S tem je po poslančevih ocenah "jasno pokazal svoj odnos do institucije in njenega vodstva ter tako grobo posegel v neodvisno pravosodno institucijo".

Ob tem Pahorja sprašuje tudi, kako ocenjuje ravnanja ministra za finance. Ta se je po njegovih navedbah večkrat poslužil pritiskov, s katerimi je hotel vplivati k sprejemu odločitev, ki so ustrezale njegovim političnim interesom. Spomnil je na "pritiske na nekdanjo predsednico nadzornega sveta NLB Stanislavo Zadravec Caprirolo, ki je bila kasneje razrešena, in na direktorja Agencije za trg vrednostnih papirje Damjana Žuglja".

Zadnje dni pa odmevajo informacije, da je minister Križanič posredoval pri dekanu Ekonomske fakultete Dušanu Mramorju, "da bi slednji dosegel zamenjavo enega od članov komisije pri zagovoru doktorske disertacije ministrove uslužbenke Katje Božič". Te navedbe je potrdil tudi dekan Ekonomske fakultete, v pismu Pahorju še pojasnjuje Tanko.