zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obveščevalec o privatizaciji Telekoma: »Zadeva mi ni povsem jasna.«

Deli na:
Obveščevalec o privatizaciji Telekoma: »Zadeva mi ni povsem jasna.«

Foto: Bobo

»Zadeva mi ni povsem jasna,« je zapisano v danes razkritem dokumentu Obveščevalne varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, pod katerim je podpisan prvi mož obveščevalcev Gorazd Rednak. Gre za dokument oziroma delovno gradivo OVS glede privatizacije Telekoma, s katerega je danes minister Janko Veber umaknil oznako tajnosti.

Čeprav so na MORS sprva trdili, da so bile informacije o privatizaciji Telekoma, ki jih je nezakonito zbirala vojaška tajna služba, prenesene samo ustno, je danes Janko Veber pokazal dokument, ki potrjuje, da je OVS resnično zbirala podatke podjetju, ki spada v civilno sfero in kjer vojaški obveščevalci v demokratičnih državah nimajo kaj iskati. Veber je še vedno prepričan, da je ravnal prav, ko je varnostno-obveščevalni službi (OVS) obrambnega ministrstva naročil analizo o lastninjenju Telekoma Slovenije, medtem ko opozicija še vedno zahteva njegov odstop.

Danes objavljeno delovno gradivo razkriva, da si tudi v OVS niso enotni, kaj naj naredijo s Telekomom. Nekateri ocenjujejo (gradivo je očitno delo več avtorjev), da bi ob prodaji Telekoma tujemu ponudniku »ob določenih pogojih lahko prišlo do razkritja tajnih podatkov nepooblaščenim osebam oziroma podatkov občutljive narave tistih državnih organov, ki koristijo telekomunikacijske storitve Telekoma Slovenije«. Iz gradiva je jasno razvidno, da obveščevalci ministrstva za obrambo po privatizaciji Telekoma ne bodo več mogli precej preprosto uporabljati »posebne oblike pridobivanja podatkov oziroma prikrite preiskovalne ukrepe, ki so vezani na storitev operaterja elektronskega komunikacijskega omrežja«. Ali to pomeni, da so vojaški obveščevalci do zdaj zelo po domače uporabljali posebne metode in sredstva, ni povsem jasno, jih pa denimo skrbi, da bi se ob prodaji Telekoma tujcem ustvarili pogoji za kompromitacijo OVS in drugih organov. Očitno se vojaški obveščevalci bojijo, da bo nov lastnik preveril, ali je OVS uporabljala omrežja v skladu z zakonom.

Sicer OVS ocenjuje, da bi bilo v obrambnem interesu, da »kritična infrastruktura« ostane v rokah Slovenije. »Še vedno pa bo lahko v primeru prodaje in izvajanju posebnih oblik pridobivanja podatkov nad telekomunikacijskimi priključki, ki se upravljajo v okviru Telekoma Slovenije, izpostavljenost tajnih in občutljivih podatkov ostala velika,« so zapisali obveščevalci. Po njihovo ne obstaja kritična infrastruktura, ampak je cel Telekom kritična infrastruktura (tako kabelski vodi kot centrala). Očitno obveščevalci ne razumejo najbolje, kaj je privatizacija in kaj prinaša, saj so priznali: »Zadeva mi ni povsem jasna.«

OVS tudi skrbi, da bi se omrežje zaradi zmanjševanja stroškov razdelilo na več držav. »Pričakujemo, da se bo tržno ravnal tudi morebitni novi lastnik Telekoma,« je zapisano v delovnem gradivu OVS, ki se kljub vsemu zaveda, da domači lastnik ne pomeni nujno večje nacionalne varnosti, saj že zdaj Telekom usmerja glavni internetni promet prek Frankfurta. Obveščevalci pa na koncu priznajo, da nimajo informacij o škodljivih vplivih na varnost pri podobnih privatizacijah telekomunikacijskih operaterjev v tujini.

Premier dr. Cerar od ministra Vebra pričakuje dodatna pojasnila

Ljubljana, 23. marec 2015 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je v luči ugotovitev parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o domnevni zlorabi obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo opravil razgovor z ministrom za obrambo Jankom Vebrom. Skupaj sta pregledala poročilo, ki ga je obrambni minister predsedniku vlade s svojimi pojasnili poslal ob koncu tedna. Ob tem je minister Veber znova zagotovil, da pri naročilu analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma ni prišlo do nezakonitega delovanja.

Predsednik vlade je po opravljenem razgovoru ter preučitvi predloženega ministrovega poročila ministru Vebru naložil, da dopolni svoje poročilo v dveh vidikih. Premier tako pričakuje pisno pojasnilo, zakaj je minister navedeno analizo naročil Obveščevalno-varnostni službi (OVS), ko pa je bila prva analiza že zaupana civilnemu delu Morsa, to je Civilni zaščiti Uprave RS za zaščito in reševanje ter Službi za informatiko in komunikacije Morsa. Obenem je predsednik vlade v zvezi z navedeno analizo OVS obrambnemu ministru naložil natančnejšo utemeljitev pravne podlage zanjo.

Predsednik vlade zahteva ti dve pojasnili zlasti zato, ker je pred pogovorom z ministrom že opravil posvet z neodvisnimi pravnimi strokovnjaki, kjer so bila izpostavljena stališča, da pri ministrovem poročilu ostajata odprti ti dve vprašanji, na kateri je nujno treba odgovoriti.

Ob tem je predsednik vlade na pristojno parlamentarno komisijo danes poslal zaprosilo za pisno seznanitev z njeno dokumentacijo in ugotovitvami, ki naj bi bremenile ministra.

Predsednik vlade se je nekaj ur po razgovoru z ministrom Vebrom preko medijev seznanil tudi z izjavo glavnega tajnika Socialnih demokratov Dejana Levaniča, ki napoveduje možnost izstopa Socialnih demokratov iz koalicije v primeru, če predsednik vlade oziroma stranka SMC v tej zadevi ne bosta podprla ministra Vebra. Takšne ultimativne izjave predsednik vlade in stranka SMC absolutno zavračata in jih štejeta za neprimerne. Tako zaradi teže očitkov kot zaradi takšnega odziva Socialnih demokratov bo predsednik vlade zahteval posebej natančno pravno utemeljitev ravnanja ministra Vebra in OVS, da v luči omenjenega političnega pritiska glede končne odločitve predsednika vlade ne bo nikakršnega dvoma.