Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Obsojena na smrt: 82-letnico v domu starejših na Bokalcih zdravniki vnaprej prepustili umiranju

Deli na:
Obsojena na smrt: 82-letnico v domu starejših na Bokalcih zdravniki vnaprej prepustili umiranju

Oskrbovanko DSO Bokalci so zdravniki že odpisali, a živela je še osem mesecev. - Foto: Bobo

Razkrivamo šokanten odnos do stanovalcev domov starejših med epidemijo kovida - nekaterim so bolnišnično oskrbo odpovedali že vnaprej, še preden so jo potrebovali, in nesrečniki so tako umirali na obroke.

Takšen je tudi primer takrat 82-letne oskrbovanke doma starejših občanov na Bokalcih v Ljubljani, ki naj bi po oceni zdravniškega konzilija živela še dva do štiri dni, toda na koncu je umrla oktobra 2020, torej je živela še približno osem mesecev, ne da bi sploh zbolela za kovidom.

Ker gospa ni imela kakšne življenjsko ogrožajoče bolezni, se njeni svojci sprašujejo, zakaj so jo zdravniki vnaprej prepustili umiranju. »Več strank mi je razlagalo, da sumijo v pravilno oskrbo njihovih svojcev v času zaprtja, vendar sem resnično do dokumenta prišla oziroma nas je nanj opozoril izvedenec medicinske stroke, ki je pregledoval zdravstveno kartoteko pokojne gospe. Na obravnavi, ko nas je vse opozoril na list papirja, na katerem je bilo zapisano ime oskrbovanke, a brez drugih identifikacijskih podatkov, brez logotipa DSO, brez diagnoze, vendar z ocenjeno stopnjo predvidenega preživetja, to je oznaka PPS 20 odstotkov, z označeno rubriko, da je potrebna le paliativa v ožjem pomenu, torej le minimalno prehranjevanje, brez žiga, podpisano s strani dveh zdravnikov, so se tudi moji sumi, da je šlo za zločin nad nemočnimi oskrbovanci, potrdili.

Svojci o tej 'smrtni obsodbi' seveda niso bili obveščeni, gospa ni imela nobene fatalne bolezni in na moje vprašanje sodnemu izvedencu, ali prav razumem ta list papirja in ali me je upravičeno strah, je odgovoril, da je njega še bolj strah. Vse bolj spominja na to, da je bila sestavljena nekakšna lista za odstrel, od tod tudi vse nenavadne izjave, ki smo jih slišali,« pravi odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, zagovornica hčerke pokojne oskrbovanke.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24