Revija Reporter
Slovenija

Obračuni v Desusu: če si Jasnič ne bo uspel pokoriti poslancev, mu grozi zamenjava z Julijano Bizjak Mlakar

Igor Kršinar
4.594

5. okt. 2021 6:00 Osveženo: 7:10 / 05. 10. 2021

Deli na:

Ljubo Jasnič

Bobo

Zaradi napovedanega protesta proticepilske stranke Resni.ca Zorana Stevanovića in zagrožene prometne blokade je prvak Desusa Ljubo Jasnič prestavil svet stranke na naslednji teden. Tako se bodo v gostišču Livada zbrali naslednji torek ob 16. uri, takrat pa bo tudi znano, ali se bo moral posloviti predsednik, ki je bil izvoljen junija letos, ali pa poslanci.

Medtem ko vse parlamentarne stranke evidentirajo kandidate in se pripravljajo na volitve, se v Desusu ukvarjajo z notranjimi spopadi. Novi prvak Desusa Ljubo Jasnič je naletel na vrsto nasprotnikov, poleg poslancev, ki bi jih rad discipliniral, sta se mu zoperstavila še podpredsednica Julijana Bizjak Mlakar, nekdanja poslanka in ministrica za kulturo, in predsednik sveta stranke Anton Urh, prav tako nekdanji poslanec.

Zadeve so se začele na klavzuri, ko sta šef pomurske organizacije Drago Kocbek in podpredsednica Brigita Čokl predlagala, da se poslance pozove k odstopu z njihovih funkcij. Sledil je predlog njunih nasprotnikov, da njiju vržejo iz stranke. Še preden je Jasnič po klavzuri stopil pred novinarje, so za ti za obe stališči že vedeli, saj naj bi jih o tem obvestil Urh. Jasnič je nato izjavil, da bo to stališče dal na glasovanje izvršilnemu odboru, s čimer pa se je zameril poslancem.

Branko Simonovič je zato napovedal, da bo razmislil o odstopu iz stranke (pozneje ga je občinski odbor v Izoli, ki ga vodi, prepričal, da je ostal), Ivan Hršak pa se je zavzel za zamenjavo Jasniča. Urh je dan pozneje na praznovanju 30. obletnice stranke Desus izjavil, da sklepa o izključitvi poslancev ne bo dan na glasovanje, kar je razburilo Jasniča, a na koncu izvršilni odbor ni podprl nobenega stališča iz klavzure o izključevanju kogarkoli, zato tudi svet na torkovi seji o tem najverjetneje ne bo glasoval.

Do zapleta pa je prišlo tudi med Jasničem in Bizjak Mlakarjevo, ki je namesto njega nastopila v oddaji Politično s Tanjo Gobec (na TV Slovenija), pozneje pa ji je dovoljenje umaknil, ker je javno popravljala njegovo izjavo o dogajanju na klavzuri. Podpredsednica je vseeno nastopila, saj je novinarjem uspelo prepričati Jasniča, da je vendarle dovolil njen nastop.

A spor se ni umiril, ampak se je še poglobil, saj mu menda ni bilo všeč, da je v oddaji šla v odkrit spopad z generalnim sekretarjem SAB Jernejem Pavličem, čeprav je nekaj dni prej sam obtožil Alenko Bratušek, da »krade jajca iz tujega gnezda«, za prebegle člane pa dejal, da so delali same težave.

Poleg tega Bizjak Mlakarjeva skupaj z Urhom nasprotuje obračunu z neposlušnimi poslanci, ki jih ima tudi Jasnič »poln kufer«. Na seji izvršilnega odbora so mu očitali izjave v intervjuju za Dnevnikovo sobotno prilogo Objektiv, v katerem je zagovarjal čistke v stranki in med drugim izjavil, da ne bo nikogar oviral pri izstopu iz stranke: »Če nas bo ostala le polovica od 8000, to ne bo nobena težava.« Očitajo mu, da hoče uničiti stranko in jo na koncu pripojiti SD.

Nekateri že napovedujejo njegovo zamenjavo z Bizjak Mlakarjevo, ki je za razliko od njega povezovalna in naj bi imela tudi podporo poslancev.

Jasnič pravi, da gre za interne zadeve. Na vprašanje, kaj se bo dogajalo na seji sveta stranke, pa odgovarja, da bo člane seznanil s stališči s klavzure, odločitev o tem, da o njih odločajo (torej tudi o pozivu poslancem k odstopu), pa prepušča njim samim.