stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obračunavanje na Triglavu

Deli na:

V Triglavu je po zadnjih volitvah spet vroče. V času Janševe vlade je bila največja slovenska zavarovalnica pod domnevnim patronatom Bajukove Nove Slovenije, naj bi jo zdaj v svoje roke poskušali prevzeti Pahorjevi socialdemokrati. Na prepihu sta tako predsednik uprave Andrej Kocič kot prvi nadzornik Damjan Mihevc.

V Triglavu je po zadnjih volitvah spet vroče. V času Janševe vlade je bila največja slovenska zavarovalnica pod domnevnim patronatom Bajukove Nove Slovenije, naj bi jo zdaj v svoje roke poskušali prevzeti Pahorjevi socialdemokrati. Na prepihu sta tako predsednik uprave Andrej Kocič kot prvi nadzornik Damjan Mihevc.

Šestega aprila 2009 se mandat najprej izteče štirim preostalim predstavnikom delničarjev v nadzornem svetu: prej omenjenem Mihevcu, njegov namestnici Mateji Perger in članoma Gregorju Gomiščku ter Janezu Sušniku. Trije člani, Radovan Žerjav, Aleš Hauc in Tomaž Toplak, pa so s funkcij že odstopili. Triglavova skupščina bo najkasneje prihodnjo pomlad imenovala nov nadzorni svet, po tem pa naj bi sledile menjave v upravi. Njenemu predsedniku Andreju Kociču se mandat izteče šele leta 2010, a je možno, da bi lahko tudi predčasno odstopil. Kot njegovi možni nasledniki se v medijih že pojavljajo direktor Območne enote Triglava Ljubljana Matjaž Rakovec, ki naj bi bil blizu SD, nekdanji prvi mož Triglava Jože Lenič s podporo Zares, pa tudi sedanji predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica Gabrijel Škof. Kocič in Mihevc bi, kot je slišati, zaradi slabih poslovnih rezultatov iz zavarovalnice letela v vsakem primeru, tudi če bi na volitvah zmagala Janševa SDS.

Polomija na Slovaškem
Že spomladi so se v javnosti pojavile prve informacije o velikem škodnem primeru na Slovaškem, ki bi ga morala kriti tamkajšnja podružnica Zavarovalnice Triglav. Zadeva je še danes zavita v meglo, Kocičeva uprava pa najprej podrobnosti o škodi ni želela razkriti niti svojim delničarjem ne nadzornemu svetu. Predsednik nadzornega sveta Damjan Mihevc je tako junija zatrjeval, da od uprave o tem primeru še vedno niso dobili poročila, čeprav so ga zahtevali že sredi marca. Poslovni Dnevnik je že spomladi pisal, da naj bi škoda zaradi požara na industrijskem objektu za predelavo lesa na Slovaškem, ki ga je zavarovala Zavarovalnica Triglav, znašala več kot deset milijonov evrov.

Čeprav so zaradi nepravilnosti pri sklenitvi zavarovanja na osnovi poročila notranje revizije o tem primeru v Triglavu dvema odgovornima osebama iz podružnice v Bratislavi odpovedali delovno razmerje, je Kocičeva uprava zatrjevala, da je bil objekt na Slovaškem ustrezno pozavarovan in sozavarovan ter da je vse potekalo v skladu s pravili. Za škodo, ki je bila ocenjena na sedem milijonov evrov, naj bi Triglav plačal le 479.593 evrov. A le v primeru, da bo obveljal dogovor o sozavarovanju med Podružnico Triglav Bratislava in družbo AIG. Toda tukaj so se začele stvari zapletati, saj pogodba o sozavarovanju v trenutku nastanka škode še ni bila podpisana za 50 odstotkov sozavarovanja. »Naše stališče je, da sozavarovanje obstaja, čeprav ni bilo ustrezno dokumentirano. Dogovor o sozavarovanju je bil poslan iz družbe AIG v podpis podružnici Triglava v Bratislavi. To pogodbo je vodstvo podružnice podpisalo še vedno trdijo v upravi Triglava.
Ker je v tem primeru obstajal sum odpovedi notranje kontrole, je Agencija za zavarovalni nadzor že pred meseci od Triglavove uprave zahtevala, da ji dodatno poroča o vzpostavljenem sistemu notranjih kontrol in sistemu predpisovanja zavarovalnih pogodb v podružnicah. Nadzorni svet zavarovalnice, ki se ni zadovoljil s poročilom službe za notranjo revizijo glede škode na Slovaškem, pa je od uprave zahteval, da o tem primeru naroči še neodvisno revizijo. V medijih so se pojavljale informacije, da naj bi se škoda s sedmih povečala že na 38 milijonov evrov in da naj bi Andrej Knap, zdaj že nekdanji direktor prevzema tveganja in razvoja produktov premoženjskih zavarovanj, prekoračil svoja pooblastila.
V Triglavu pravijo, da celotna kosmata škoda primera na Slovaškem, ki jo je s pomočjo zunanjih cenilcev ocenila njihova strokovna služba, znaša sedem milijonov evrov. Na vprašanje, ali so glede tega že znani izsledki revizije Ernst & Younga, da postopki tečejo in da tega v tem trenutku ne morejo komentirati. Kljub temu pa so potrdili, da je bila ugotovljena odgovornost dveh vodilnih delavcev njihove podružnice v Bratislavi. »Obema je bila podana izredna odpoved o zaposlitvi. Stekli so tudi postopki za ugotovitev odgovornosti nekaterih strokovnih delavcev centrale.« Odgovoru na vprašanje, kolikšno izgubo bo njihova slovaška podružnica imela letos (leto 2007 so z 800 tisoč evri minusa končali v rdečih številkah), pa so se v Triglavu izognili.

VEČ V TISKANI IZDAJI