Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obamov podatkovni guru v Sloveniji predaval o reševanju družbenih izzivov

Deli na:
Obamov podatkovni guru v Sloveniji predaval o reševanju družbenih izzivov

Foto: Arhiv Reporterja

Napredna tehnološka orodja za analizo podatkov lahko bistveno pripomorejo k reševanju družbenih izzivov, je na mednarodni konferenci Internet in izobraževanje 2013 v Ljubljani pojasnil ameriški znanstvenik Rayid Ghani, znan med drugim kot glavni znanstvenik v ekipi ameriškega predsednika Baracka Obame za lansko predsedniško volilno kampanjo v ZDA.

V omenjeni kampanji se je Ghani kot strokovnjak za umetno inteligenco oziroma znotraj tega za strojno učenje ukvarjal z analizo velikih količin podatkov. Med drugim so ocenili verjetnost, da določena skupina ljudi nekaj stori, in potem oblikovali različne preizkuse na terenu, s pomočjo katerih so ugotovili, s kakšnimi interakcijami lahko vplivaš na vedenje ljudi.

Na ta način so v primeru kampanje lahko postregli z informacijo, na katere skupine volivcev in na kakšen način se mora kampanja osredotočiti, da bi povečali število podpornikov.

Ghani se je po izteku kampanje odločil, da bi podoben pristop in orodja uporabili tudi za družbeno dobro, torej za reševanje težav, s katerimi se družba sooča na področju izobraževanja, zdravstva, transporta itn.

Tako je s sodelavci v okviru Univerze v Chicagu letos izvedel poletno šolo za mlade strokovnjake s področij, kot so računalništvo, strojno učenje, statistika. Prijavilo se jih je 550 z vsega sveta, med njimi so jih nato izbrali 36.


Ti so se v okviru šole v sodelovanju z mentorji seznanili s konkretnimi izzivi, s katerimi se neprofitne organizacije, lokalne oblasti in zvezne agencije soočajo pri svojem delu, in jih poskušali pomagati reševati s svojimi znanji s področja analize velike količine podatkov.

V enem od projektov, s katerimi so se ukvarjali v okviru poletne šole, so v sodelovanju z mestnimi oblastmi v Chicagu začeli razvijati napredno analitiko za mestni sistem izposoje koles.

Z analizo podatkov o trendih izposoje oziroma premikanja koles med postajami ter vremenskih podatkov želijo upravljalcu sistema postreči z napovedjo, koliko koles se bo v določenem trenutku v prihodnosti verjetno nahajalo na neki postaji. Tako lahko potem upravljalec ustrezno prilagodi svoj sistem premeščanja koles in zagotovi, da imajo uporabniki vedno na voljo dovolj koles za izposojo oziroma mest za parkiranje koles.

Ghani deluje na področju umetne inteligence, med drugim je strokovnjak za strojno učenje, podatkovno, tekstovno in spletno rudarjenje, računalniško obdelavo naravnega jezika, napovedno in tekstovno analitiko ter analizo družbenih omrežij. Trenutno deluje na Univerzi v Chicagu, med drugim pa je tudi zunanji sodelavec Odseka za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan (IJS).

Danes bo na IJS v okviru serije predavanj pod naslovom Solomonov seminar podrobneje spregovoril tudi o analitski podpori za lansko volilno kampanjo predsednika Obame.