kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

Janša, Hojs Svet24.si

Grozi (ne)ministru Hojsu dve leti zapora?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Slovenija

Obama iz Pirana prvo ime drugega kroga

Deli na:

Zmaga temnopoltega kandidata Petra Bossmana na županskih volitvah v Piranu je za tuje medije najzanimivejši del drugega kroga lokalnih volitev v Sloveniji. "Obama iz Pirana" imenujejo zdravnika iz Gane, ki je prvi črni župan v vzhodni Evropi.

Zmaga temnopoltega kandidata Petra Bossmana na županskih volitvah v Piranu je za tuje medije najzanimivejši del drugega kroga lokalnih volitev v Sloveniji. "Obama iz Pirana" imenujejo zdravnika iz Gane, ki je prvi črni župan v vzhodni Evropi.

Slednje izpostavlja britanski BBC, ki povzema tudi izjavo Bossmana, da njegova izvolitev kaže na visoko raven demokracije v Sloveniji. BBC pri tem na spletni strani še piše, da je bilo okoli 12 odstotkov prebivalstva Slovenije rojenih v tujini, a le peščica tako kot Bossman, ki je prišel iz Gane, v Afriki.

Da je Peter Bossman prvi temnopolti župan v Vzhodni Evropi piše tudi britanski Guradian. Časnik na spletu v prispevku o ganskem zdravniku z nadimkom "piranski Obama" povzema Bossmanove izjave, da je v prvih mesecih v Sloveniji, kamor je prispel v 70. letih minulega stoletja, čutil, da "nekateri niso hoteli biti z nami (afriškimi priseljenci)", da pa zadnjih 10 ali 15 let nima nobenih težav. Tudi Guardian izpostavlja, da v Sloveniji živi le malo temnopoltih.

O Bossmanu v članku z naslovom Slovenija izvolila prvega temnopoltega župana piše tudi ameriški Washington Post. Časopis sicer povzema ameriško tiskovno agencijo AP, ki navaja, da bi lahko bil v Gani rojeni zdravnik prvi temnopolti župan v tem delu Evrope. AP pri tem navaja, da so še tisti redki temnopolti, ki jih je videti v Sloveniji, ponavadi turisti.

Tudi tržaški Il Piccolo poroča, da je župan Pirana postal "slovenski Obama". Bossman bo po pisanju Il Piccola prvi temnopolti župan v Srednji Evropi.

Izvolitev Baracka Obame za prvega temnopoltega predsednika velja za zgodovinsko, za resnično senzacijo pa je sedaj poskrbel slovenski zdravnik Peter Bossman, komentira tudi avstrijska tiskovna agencija APA. Za razliko od Obame je Bossman rojen v Afriki, v nasprotju z retoričnim genijem v Beli hiši pa slabo pozna jezik. Kljub temu so ga prebivalci Pirana v nedeljo izvolili z župana, navaja APA.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je Bossman, v Gani rojeni zdravnik, postal prvi temnopolti župan na območju nekdanje Jugoslavije. AFP pri tem med drugim povzema Bossmanove izjave, da ga ljudje ne dojemajo več kot temnopoltega ali tujega zdravnika, temveč kot dobrega zdravnika in človeka.

Tudi hrvaška tiskovna agencija Hina navaja, da je Slovenija z Bossmanom dobila prvega temnopoltega župana, podobno pa piše tudi srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nizka udeležba v Piranu

Novi piranski župan že od sedemdesetih let živi pri nas in ima v Piranu tudi svojo ordinacijo, njegovo zgodbo predstavljajo mediji. Bossman, kandidat SD, je v drugem krogu z 51 odstotki podpore premagal dosedanjega župana Tomaža Gantarja (Piran je naš).

Bossmanu so volivci namenili 3418 glasov, Gantarju pa 3233, kažejo neuradni podatki po končanem štetju vseh glasovnic. "Seveda sem zelo vesel in ponosen. Zmagali so ljudje. Kampanjo sem osnoval na dialogu, mislim, da je dialog zmagal," je po objavljenih prvih rezultatih dejal Bossman.

Glede nizke volilne udeležba, po podatkih občinske volilne komisije je v Piranu glasovalo 44 odstotkov volivcev oziroma osem odstotkov manj kot v prvem krogu, je Bossman dejal, da bo stvar potrebno še analizirati. "Na žalost morda kandidata nista bila najboljša. Ne vem, možno je tudi, da ne jaz ne doktor Gantar ljudi nisva prepričala, da pridejo na volišče," je dejal.

Prihodnji teden se bo vrnil v zdravniško ambulanto, nato pa bo po njegovih besedah dovolj časa za dogovore in priprave za novo službo. "Kadrovskih cunamijev" v občinski upravi ne bo, je še napovedal.

Nizko volilno udeležbo je obžaloval tudi dosedanji župan Tomaž Gantar. "Štejejo rezultati. Očitno je bilo veliko tega spregledanega. Narejenega je bilo definitivno več kot v prejšnjih mandatih," je poudaril. Kot je še dejal, so v njegovem taboru med kampanjo delali "umirjeno in zelo korektno", na volilni rezultat pa je po njegovem v veliki meri vplivala tudi intenzivna kampanja SD.

"Predvsem bi želel, da on vodi občino. Bilo bi lepo in korektno, da bi bil on tisti, ki sprejema odločitve. Želim mu srečo, da nadaljuje to, kar je dobrega, in da gre občina naprej," je Gantar še zaželel Bossmanu. Kot je napovedal, se bo vrnil v medicino, kako bo naprej, pa bo pokazal čas.

Loading...