Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Beltincih praznujejo združitev Prekmurja z matico

Deli na:
V Beltincih praznujejo združitev Prekmurja z matico

V Beltincih, kjer bo v soboto državna proslava ob obletnici združitve Prekmurja z matico, bodo imeli že danes tudi slovesnost ob občinskem prazniku, ki ga slavijo 17. avgusta, na dan obletnice. Ob tem bodo na mestu, kjer je bilo pred 100 leti veliko ljudsko praznovanje, odkrili spominsko znamenje.

Proslava, na kateri bodo nastopili domači ustvarjalci, se bo začela v ob 19. uri, zatem pa bosta tamkajšnji župan Marko Virag in predsednik republike Borut Pahor, ki bo tudi slavnostni govornik, odkrila bronasto skulpturo.

Izdelal jo je akademski kipar Mirko Bratuša in bo združevala tri osrednje objekte, grad, cerkev in občinsko stavbo. Zasnovana ni kot klasični kip, ampak kot aktivna urbana oprema s pršilci za vodo, ki bodo poleti hladili zrak v parku. Voda je pri tem tudi simbol Mure, reke, ki po duhovniku Jožefu Kleklu ne ločuje, ampak povezuje, vodni pršci pa predstavljajo meglice nad mursko vodo.

Spominsko znamenje je sestavljeno iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin, ki so povezane v enotno sporočilo, obenem pa simbolno poustvarja množico tistega dne, ko se je pred beltinsko cerkvijo zbralo čez 20.000 ljudi, ki so pozdravili združitev z matično domovino.

Virag pravi, da bodo "stebri simbolizirali pokončnost, našo vitalnost, vstajo oziroma zahtevanje svojega prav, na njih pa bodo bronaste skulpture treh tistega časa največkrat omenjenih narodnih buditeljev, Matije Slaviča, Jožefa Klekla starejšega in Ivana Jeriča".



Obiskovalec se bo lahko združil z množico stebrov, tako kot se je Prekmurje tistega dne združilo z matičnim narodom.

V soboto ob 17. uri bo pred beltinsko cerkvijo slovesna maša, ob 20.30 pa na dvorišču gradu osrednja državna proslava, na kateri bo govornik predsednik vlade Marjan Šarec.

Aktivne priprave na praznovanje potekajo v Beltincih že tri mesece, grad in prizorišče sta ustrezno pripravljena, na dan prireditve pa pričakujejo od med 5000 in 10.000 ljudi. Središče kraja bo bolj ali manj zaprto za promet, vpadnice bodo namenjene parkiranju, do prizorišča bodo redno vozili avtobusi.

Po državni proslavi s kulturnim programom bo občina z društvi poskrbela za pogostitev obiskovalcev z značilnimi prekmurskimi jedmi in pijačo. Po proslavi bo zbrane zabavala skupina Ethnotrip, od 23. ure pa bo ljudsko rajanje z Orleki.