stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O povečanju števila ministrstev danes še DZ

Deli na:
O povečanju števila ministrstev danes še DZ

Foto: Bobo

Poslanke in poslanci bodo na današnji izredni seji obravnavali predlog novele zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in še vsaj enega ministra brez resorja. V teh dneh se nadaljujejo tudi koalicijska usklajevanja o kadrovski razdelitvi, ki je potencialne vladne partnerice očitno še niso dorekle.

Če bo DZ danes predlog novele potrdil, bo vlado po novem sestavljalo 14 ministrstev ter minister brez resorja, pri čemer zakon dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja. Na novo bosta ustanovljeni ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor. Dosedanje ministrstvo za kmetijstvo in okolje se bo preoblikovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dosedanje ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa v ministrstvo za infrastrukturo.

Z novelo želijo po besedah prvopodpisane pod predlog novele Simone Kustec Lipicer (SMC) zagotoviti boljšo organizacijo in večjo učinkovitost dela vlade. Predstavniki parlamentarne opozicije nad povečevanjem števila ministrstev niso navdušeni in opozarjajo, da bo takšna organizacija državne uprave povzročila dodatne stroške. Za nenavadno so označili tudi morebitno imenovanje dveh ministrov brez listnice "na zalogo".



SMC, DeSUS in SD so medtem vsebinsko uskladile koalicijski sporazum, čaka pa jih še kadrovska uskladitev. Kateri resor bi pripadel kateri stranki, še ni povsem jasno, saj se pogajanja utegnejo zaplesti zaradi seznama slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Med njimi je namreč tudi podpredsednica SD Tanja Fajon, v DeSUS pa pravijo, da se bo treba pogovarjati o novem razrezu ministrstev, če bo za komisarsko kandidatko izbrana Fajonova.

Mandatar Miro Cerar se bo sicer po informacijah STA v zvezi s seznamom slovenskih komisarskih kandidatov danes slišal s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.